Innokkaat maastopyöräilijät ovat hakeneet haamuretkeilijöiksi (siirryt toiseen palveluun). Ensimmäisen päivän aikana hakemuksia tuli noin 70, mikä on reilusti odotettua enemmän.
– Odotimme kymmentä hakemusta kahdessa viikossa, mutta saimme jo aloituspäivänä seitsenkertaisen määrän, Metsähallituksen luontopalvelujen vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Eveliina Nygren kertoo.
Haamuretkeilyideaa on jo kokeiltu. Viime vuonna Metsähallituksen hallinnoimilla reiteillä seikkaili 12 mysteeriretkeilijää, joilta sitten kerättiin palautetta. Haamuretkeilijöiden tärkein tehtävä on palautteen ja kehittämisideoiden antaminen muun muassa reiteistä ja taukopaikoista. Palautetta voidaan antaa vaikkapa blogin muodossa.
– Toivomme palautteen olevan kokonaisvaltaista. Suunnittelusta alkaen kotiinpaluuseen saakka. Haamuretkeilijät voivat kertoa myös palautejärjestelmän toimivuudesta, Nygren sanoo.
Haamuretkeilijä saa valita kohteen itse, Metsähallituksen hallinnoimia reittejä on esimerkiksi Hossassa, Syötteellä ja Hämeenkankaalla. Edellisvuonna hamuretkeilijät saattoivat käydä kokeilemassa useampiakin reittejä.
Kuka tahansa voi olla haamuretkeilijä
Metsähallituksen sivuilla löytyvään hakemuksessa (siirryt toiseen palveluun) kerrotaan, onko hakija aloittelija, satunnainen harrastaja tai aktiivikäyttäjä.
– Aktiivinen maastopyöräilijä tai retkeilijä voi olla kriittisempi palautteenantaja. Erilaisia haamuretkeilijöitä halutaan, sillä siten saamme palautetta eri näkökulmista, Eveliina Nygren kertoo.
Oli retkeilijän kokemustaso sitten mitä tahansa, varusteet täytyy olla omasta takaa.
Metsähallitukselta odotetaan haamuretkeilijöitä reiteille pian. Retket ajoitetaan yleensä syksyyn tai kevääseen. Haamuretkeily alkaa tänä syksynä, mutta sen on tarkoitus jatkua ensi vuonnakin.
– Aktiivisimmathan saattavat käydä pyöräretkellä maastossa talvellakin, Eveliina Nygren Metsähallituksesta sanoo.