Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Vuokralaiset ry: "Monet asuvat yli varojensa"

Asuntopula pakottaa pienituloiset vuokraamaan asuntoja, joihin ei oikeasti olisi varaa. Ongelma näkyy etenkin opiskelijakaupungeissa, joissa huokeista yksiöistä on kova kysyntä.

Värikäs talon julkisivu Tampereen Hervannassa.
Värikäs talon julkisivu Tampereen Hervannassa. Kuva: Tuula Nyberg / Yle
Hanna Hantula
Avaa Yle-sovelluksessa

Asuminen omistusasunnossa on pidemmän päälle halvempaa kuin asunnon vuokraaminen. On kuitenkin selvää, että pankki ei lainaa myönnä, jos raha-asiat ovat tiukilla. Niinpä köyhä päätyy lopulta maksamaan asumisestaan keskituloista enemmän.

Vuokralaiset VKL ry:n järjestö- ja koulutuspäällikkö Pia Lohikoski vastaa päivittäin yhdistyksen neuvontapuhelimeen. Soittajilla on usein taakkana vuokra-asunto, jota ei ole varaa pitää. Sopimuksesta ei kuitenkaan pääse irti, sillä vuokrasopimukset on tapana tehdä niin, että ensimmäisen 12 kuukauden aikana sopimusta ei saa irtisanoa ilman sopimussakkoa.

– Joskus kysyjälle on sanottava, että kannattaa miettiä, tuleeko halvemmaksi maksaa sopimussakko kuin jäljellä olevat vuokrat, Lohikoski kertoo.

Suurimmissa kaupungeissa pienille ja huokeille vuokra-asunnoille on enemmän kysyntää kuin tarjontaa. Pienituloiset ja yksinasuvat, kuten eläkeläiset ja opiskelijat ovat tiukilla.

– Erilaiset asumisen tuet kyllä auttavat, mutta eivät tarpeeksi. Suurimmissa kaupungeissa pienituloiset ovat vuokran maksussa niin tiukilla, että kaikesta muusta on tingittävä, sanoo Lohikoski.

Lohikoski penää kunnilta helpotusta asumiseen.

– Etenkin pieniä vuokra-asuntoja, kuten yksiöitä, pitäisi rakentaa enemmän. Pääkaupunkiseudulla tilanne on jo niin paha, että jopa vuokrakattoa voisi harkita.

Suosittelemme