Asuminen omistusasunnossa on pidemmän päälle halvempaa kuin asunnon vuokraaminen. On kuitenkin selvää, että pankki ei lainaa myönnä, jos raha-asiat ovat tiukilla. Niinpä köyhä päätyy lopulta maksamaan asumisestaan keskituloista enemmän.
Vuokralaiset VKL ry:n järjestö- ja koulutuspäällikkö Pia Lohikoski vastaa päivittäin yhdistyksen neuvontapuhelimeen. Soittajilla on usein taakkana vuokra-asunto, jota ei ole varaa pitää. Sopimuksesta ei kuitenkaan pääse irti, sillä vuokrasopimukset on tapana tehdä niin, että ensimmäisen 12 kuukauden aikana sopimusta ei saa irtisanoa ilman sopimussakkoa.
– Joskus kysyjälle on sanottava, että kannattaa miettiä, tuleeko halvemmaksi maksaa sopimussakko kuin jäljellä olevat vuokrat, Lohikoski kertoo.
Suurimmissa kaupungeissa pienille ja huokeille vuokra-asunnoille on enemmän kysyntää kuin tarjontaa. Pienituloiset ja yksinasuvat, kuten eläkeläiset ja opiskelijat ovat tiukilla.
– Erilaiset asumisen tuet kyllä auttavat, mutta eivät tarpeeksi. Suurimmissa kaupungeissa pienituloiset ovat vuokran maksussa niin tiukilla, että kaikesta muusta on tingittävä, sanoo Lohikoski.
Lohikoski penää kunnilta helpotusta asumiseen.
– Etenkin pieniä vuokra-asuntoja, kuten yksiöitä, pitäisi rakentaa enemmän. Pääkaupunkiseudulla tilanne on jo niin paha, että jopa vuokrakattoa voisi harkita.