Hyppää sisältöön

Rankkasade paljasti puutteet 15-kerroksisen Horisontin paloturvallisuudessa

Rakennusvirheiden selvittäminen on vaikeaa. Kun Jyväskylän korkeimman asuinrakennukseen satoi sisään vettä ja paloeristeet osoittautuivat puutteelliseksi, ongelmien selvittäminen jäi pitkälti aktiivisen asukkaan vastuulle.

Kuva: Jori Asikainen / Yle

Jyväskylän Horisontti on Lutakon kaupunginosan maamerkki. Rakennuksessa on 15 kerrosta ja se on kaupungin korkein asuinrakennus. Esimerkiksi Äijälänrannan asuntomessualueella sijaitseva Maailmanpylväs jää toiseksi. Myös asuntojen hinnassa vuonna 2008 rakennettu Horisontti on peitonnut tavalliset kerrostalot.

Kun tämä rakennettiin, tätä markkinoitiin luksustalona. Mutta mitään muuta luksusta tässä rakennuksessa ei ole kuin hinta.

Leo Reinikainen

– Kun tämä rakennettiin, tätä markkinoitiin luksustalona. Mutta mitään muuta luksusta tässä rakennuksessa ei ole kuin hinta, ylimmässä kerroksessa asuva Leo Reinikainen sanoo ja katsoo ikkunasta Jyväsjärvelle.

Tähän tulokseen Reinikainen on tullut selvittäessään asuintalonsa rakenteita.

– Toukokuussa satoi rankasti, jonka jälkeen tuossa yläkäytävällä oli vettä. Kävin itse ottamassa kattopaneelin irti ja huomasin, että katolle menevä läpivienti oli täysin tiivistämättä.

Reinikaisen yritys Joints Oy on erikoitunut tiivisteisiin ja eristeisiin, joten hän näki heti, mikä on vialla. Sen lisäksi että vesikatto vuotaa, rakennusta ei ollut paloeristetty kunnolla.

Rakennusyhtiö myöntää ongelmat

Rakennusyhtiö Skanska myöntää ongelmat sekä vesikatossa, että paloeristeissä. Vesikaton osalta ongelmien syytä vielä selvitetään, mutta paloeristeiden puuttuminen on puhtaasti huolimattomuutta.

– Huoneistoihin menevät palokatkot ovat kaikki kunnossa. Mutta porrashuoneessa 14. ja 15. kerroksen väliin on tehty rakennusajan loppupuolella reikiä ilmalämpöpumppujen kaapeleiden takia ja näihin läpivienteihin olisi tarvittu palokatko, mutta ne on jätetty tekemättä, yksikönjohtaja Jorma Mustakangas Skanska Talonrakentaminen Oy:stä kertoo.

Keskeneräisiä rakennuksia on tuhansia ja rakennusvalvonta ei pysty olemaan koko aikaa työmaalla seuraamassa, mitä siellä tehdään ja mitä jätetään tekemättä.

Raimo Ström

Palokatko on eristettä, joka estää savukaasujen ja palon leviämisen rakennuksen osasta toiseen. Mustakankaan mukaan palokatkot korjataan Horisontissa heidän laskuunsa.

Leo Reinikanen kertoo, että 15. kerroksessa korjaustöitä on jo tehty – huonolla menestyksellä.

– Korjaamiseen on käytetty epäsopivaa ainetta ja lisäksi tiivisteessä on aukkoja, Reinikainen toteaa.

Palokatkojen puuttuminen oli jäänyt huomaamatta myös tarkastuksissa. Se ei ole tavatonta, sillä kuntien rakennusvalvonta tutkii pitkälti papereita. Kattoja ei siis ole ryhdytty aukomaan, jos palokatkot ovat olleet suunnitelmissa.

– Keskeneräisiä rakennuksia on tuhansia ja rakennusvalvonta ei pysty olemaan koko aikaa työmaalla seuraamassa, mitä siellä tehdään ja mitä jätetään tekemättä, vahvistaa Jyväskylän rakennusvalvonnan johtaja Raimo Ström.

Vastuunkantajaa on vaikea löytää

Tarkkaa tietoa rakennusvirheiden määrästä ei ole. Aalto-yliopisto ja Rakennusteollisuus RT ry selvittivät pari vuotta sitten asuinrakentamisen takuukustannuksia eli sitä, miten paljon virheiden korjaaminen jälkikäteen rakennusyhtiöille maksaa. Summa oli vain noin prosentin kokonaiskustannuksista. Suurimpien asuntotuottajien tilastojen perusteella 80 ̶ 90 prosenttia uusista asunnoista luovutetaan virheettöminä.

Luvuista ei kuitenkaan voi päätellä, etteikö virheitä olisi. Kuntotarkastaja törmää ongelmiin päivittäin.

Vastuuhenkilöä on hankala löytää. Vastuuta siirretään helposti alihankkijoille.

Tuomo Rauhala

– Ei voi sanoa, että virheitä olisi joka kohteessa, mutta hyvin yleisiä ne ovat. Etenkin juuri palokatkot ja paloturvallisuus ovat asioita, joissa tietämys ei ole kohdillaan, Keski-Suomen Turvatalo Oy:n toimitusjohtaja Tuomo Rauhala toteaa.

Rauhala on todistajana seurannut käräjäoikeudessa sivusta useita riitakäsittelyjä.

– Vastuuhenkilöä on hankala löytää. Yksityisen asiakkaan on vaikeaa viedä asiaa eteenpäin, kun vastuuta siirretään helposti alihankkijoille, Rauhala kertoo.

Pääurakoitsijan vastuu kestää kymmenen vuotta. Jos ongelmia ei huomata ajoissa, ne kaatuvat taloyhtiön kontolle. Jyväskylän Horisontilla on ikää kuusi vuotta, joten tilille joutuu nyt rakennusyhtiö. Kiitos aktiivisen asukkaan.

– Vaaditaan sellaista aktiivisuutta, että normaaliasukkaalla ei ole siihen mahdollisuuksia. Eihän asukas voi mennä edes irrottamaan noita kattopaneeleita eli tarvittaisiin aina puolueeton taho, joka tekisi tarkastukset, Leo Reinikainen toteaa.

Suosittelemme sinulle