Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Lahden kaupunginteatterin syksyssä on aimo annos testosteronia

Teatterin syksyn ohjelmisto hemmottelee erityisesti mieskatsojia. Kantaesityksenä Lahdessa nähdään koko perheelle lastenkirjasta sovitettu Me Rosvolat. Syksyn suursatsaus Lahdessa on suuren luokan showmusikaali Chicago. Jatkossa teatteri joutuu pohtimaan vastaavien tuotantojen toteuttamismahdollisuuksia.

Teatterinjohtaja Ilkka Laasonen
Kuva: Yle / Tuija Veirto
Tuija Veirto
Avaa Yle-sovelluksessa

Ilkka Laasonen aloitti Lahden teatterinjohtajana huhtikuussa 2014. Lämmittelykausi on ohi ja syksyn ohjelmistovalinnat keväällä teatterin ruoriin tarttuneen johtajan käsialaa.  

– Se on piirun verran aiempaa komediallisempi. Muutosta on myös siinä, että pyrin tulevaisuudessa suosimaan entistä enemmän kansanteatteria, määrittelee Lahden kaupunginteatterin johtaja linjaansa.

Kaupunginteatterin johtaja availee uusia ovia käynnistämällä yleisölle avoimen – ja ilmaisen – taiteilijatapaamisten sarjan teatterin lämpiön puolella.

– Haastattelen näyttelijöitä ja muuta taiteellista henkilökuntaa. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy ja haastattelujen jälkeen sana on vapaa.

Myös mediainfot avataan suurelle yleisölle.

Miesten maailmasta myös naisille

Näytelmävalintojen perusteella kaupunginteatteri pyrkii tarjoamaan täkyjä erityisesti mieskatsojille.

– Toki tarinoissa miehet seikkailevat, mutta en ajattele sitä mitenkään jyrkästi vastakkainasetteluna.

Oppilaitosyhteistyö on taannut sen, että teatterissa on ylipäätään voitu tehdä isoja musikaaleja. Jatkossa joudumme pohtimaan, minkä tyyppistä musiikkiteatteria Lahdessa voidaan enää tehdä.

Ilkka Laasonen

Äijien kohelluksesta 1970-luvun rockmusiikin säestyksellä kertova Katsastus on sijoitettu suurelle näyttämölle. Teatterinjohtajan ensimmäinen oma ohjaus Lahdessa on monologinäytelmä Luolamies studionäyttämön puolella.  

– Se on suuren suosion saavuttanut komedia, jossa mies pohtii miesten ja naisten eroavaisuuksia aina luolamiesajoista saakka. Sopiva mies rooliin löytyi omasta talosta eli Mikko Jurkka, Laasonen kertoo.

Miehisen täsmäteatterin vastapainoksi Laasonen tarjoaa Leea Klemolan Jessican pentua.

Jessican pennussa on tiettyä sukulaisuutta Luolamieheen, se on valittu tarkoituksella juurikin rinnakkaisnäytelmäksi.

Laasonen uskoo, että jos tarina on hyvä, se vetoaa aina – sukupuolesta riippumatta.

– Olen pyrkinyt tekemään ohjelmistoon valintoja siten, että niissä on mukana huumoria, mutta siellä on myös syviä ja koskettavia tarinoita. Ja hyvällä tarinalla pitää olla kosketuspintaa katsojaan.

Suurmusikaalit hiipuvat jatkossa

Kaupunginteatterin syksyn suursatsaus tänä syksynä on Chicago.

Showmusikaalissa on vielä mukana Lahdesta lakkautettavan ammattikorkeakoulun musiikkiteatterilinjan opiskelijoita. Laasosen mukaan ilman oppilaitosyhteistyötä vastaavia isoja tuotantoja tuskin voidaan jatkossa toteuttaa.

– Opiskelijoiden panos on merkittävä. Oppilaitosyhteistyö on taannut sen, että teatterissa on ylipäätään voitu tehdä isoja musikaaleja. Jatkossa joudumme pohtimaan, minkä tyyppistä musiikkiteatteria Lahdessa voidaan enää tehdä.

Laasonen ei usko, että teattereiden taloutta kohennettaisiin vippaskonstien avulla. Laasosen lääke talouskurimuksessa on pitää esitykset kiinnostavina ja kulut kurissa.

– Olemme miettineet vaikka tilojen vuokrausta ulkopuolisille. Se olisi vain järkevää, jos sellaiseen on tarvetta. Vuokrat ovat korkeat ja olisi hyvä saada tiloille lisää maksajia. Mutta Lahdessa on tällä puolella paljon tarjontaa ja kilpailu kovaa.

Suosittelemme sinulle