Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Töölönlahdelle ehdotetaan saunaa ja tapahtumaravintolaa – päättyykö kiista alueesta?

Kaupunginvaltuutettu Tuomas Rantanen (Vihr.), ehdottaa, että kiistellylle Töölönlahden alueelle rakennetaan tapahtumaravintola ja sauna. Kiinteistölautakunta näyttää idealle vihreää valoa. Selviääkö makasiiniraunion kohtalo viimeinkin?

Käännös.
Havainnekuva Keskustakirjastosta. Kuva: ALA-arkkitehdit
Ulla Malminen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansalaisaktivisten kuohunta Töölönlahdella alkoi VR:n vanhojen makasiinirakennusten purkamisesta ja Musiikkitalon rakentamisesta. Makasiinien säästämisen puolesta kerätyn kansalaisadressin allekirjoitti yli 30 000 henkilöä, mutta Musiikkitalo nousi makasiinirakennusten tilalle vuonna 2011.

Nykyinen Töölönlahden asemakaava hyväksyttiin vuonna 2002. Kaavaan lisättiin suojelumerkintä makasiiniraunion pystyyn jääneelle päädylle ja mahdollisuus makasiinikylän rakentamiselle, johon voitaisiin käyttää purettujen makasiinien tiiliä. Suunnitelmana oli, että makasiinikylässä jatkettaisiin samanlaista tapahtumakulttuuria kuin puretuilla makasiineilla oli ollut.

Tämän jälkeen paikalle on kaavailtu myös uudisrakennusta tanssipaviljonkia varten, mutta se ei saanut poikkeuslupaa.

Lisäksi suunnitelmissa on ollut vesiaiheinen puisto, jonka kaava mahdollistaa.

– Tämä hanke kaatunee liian suuriin kustannuksiin. En usko, että se toteutuu, kun ottaa huomioon kuntatalouden tilanteen, sanoo kaupunginvaltuutettu ja kiinteistölautakunnan jäsen Tuomas Rantanen, (Vihr.).

Paviljonki kulttuuritapahtumille

Rantasen valtuustoaloitteen mukaan paikalle tulisi rakentaa tapahtumaravintola, joka ei palvelisi pelkästään tanssijoita vaan laajempaa yleisöä.

– Alkuperäinen idea oli hyvä, että Töölönlahdella olisi myös joku kokoava muuntuvien tapahtumien tila, eikä pelkästään Musiikkitaloa, kirjastoa ja toimitiloja. Makasiinipaviljonkiin olisi helppo tuottaa esimerkiksi Musiikkitalosta kansanmusiikki-iltamia tai kirjastosta kirjallisia iltamia. Se olisi keskustelupaikka, joka voisi tarjota illanviettoympäristön erilaisille toiminnoille. Tämä vastaa sitä keskustelua, joka Töölönlahden asemakaavasta aikoinaan käytiin.

Yleinen sauna puistoon

Kun keskeiselle alueelle pohditaan uusia käyttömahdollisuuksia, täytyy huomioida myös lähelle nouseva Keskustakirjasto. Kirjastoon on toivottu yleistä saunaa. Maaliskuussa kirjasto- ja kulttuurilautakunta päätyi kannattamaan saunaa Keskustakirjastoon, mutta Rantasen mielestä se sopisi paremmin paviljonkiin, jota hän ehdottaa rakennettavaksi kirjaston eteen.

– Ajatus suomalaisen saunan ja kirjaston kohtaamisesta on sympaattinen, mutta kirjaston arkkitehtuuri ja tilaratkaisut eivät anna hyviä mahdollisuuksia saunan rakentamiselle. Siksi heitin ylimääräisenä kirsikkana aloitteeseeni ajatuksen, että jos sauna ei mahdu kirjastorakennukseen, sauna voidaan sijoittaa uuteen makasiinipaviljonkiin.

Muinaismuistot jäävät

Entä sitten pyhäinjäännöksenä seisova makasiiniraunio ja vanhat tiilet, mitä niille tehtäisiin?

– Minusta ei tarvitsisi orjallisesti käyttää tätä fragmenttia hyödyksi kaavan mukaisesti. On tähdellistä, että fragmentista jää jokin muistuma, mutta sen ei tarvitse olla kiinteä osa uutta rakennusta. Sen ei tarvitse olla kantava elementti, eikä myöskään sisäseinää, koska tiilissä väitetään olevan haitta-aineita.

Rantasen aloitteen on allekirjoittanut kolmekymmentä valtuutettua. Aloitteessa ehdotetaan, että kaavaan merkittyjen kolmen uuden makasiinirakennuksen sijaan paikalle rakennettaisiin yksi suuri paviljonkirakennus.

Kiinteistölautakunta kannattaa aloitetta.

Suosittelemme sinulle