Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Varusmiessoittokunta sai supersolistin kiertueelleen - Puolustusvoimat ja Stratovariuksen Timo Kotipelto tekevät historiaa

Lahden Hennalasta Parolannummelle Hattulaan siirtyvä Puolustusvoimien varusmiessoittokunta lähtee historialliselle kiertueelle yhdessä laulaja Timo Kotipellon kanssa. Brothers in Arms -kiertuella kuullaan Stratovariuksen tuotannon ohella Deep Purplen, Procol Harumin, Gary Mooren ja Rainbown tuotantoa isolle kokoonpanolle sovitettuna.

Timo Kotipelto ja varusmiessoittokunta
Kuva: Yle / Heikki Ahonen
Tuija Veirto
Avaa Yle-sovelluksessa

– Hienoa tehdä isosti, Timo Kotipelto toteaa ensimmäisten yhteisharjoitusten päätteeksi Hennalan kasarmin voimistelusalissa.

Kotipelto on solistina Lahden lisäksi Hämeenlinnaan, Helsinkiin ja Kuopioon suuntautuvalla Brothers in Arms -kiertueella. Yhdessä Kotipellon kanssa musisoi yli 60 soittajaa, kiertuetta toteuttamassa on koko  80 varusmiehen tämän vuoden saapumiserä.

Pääsolisti ja orkesteri tapasivat tänään ensimmäisen kerran.

Hienoa tehdä isosti.

Timo Kotipelto

Vastaavanlaista raskaan rockin kiertuetta ei ole Varusmiessoittokunnan historiassa aiemmin tehty. Tilaisuus on myös Kotipellolle ainutlaatuinen.

– Näin ison orkesterin kanssa en ole esiintynyt koskaan. Joskus vedin pari biisiä Leningrad Cowboysien kanssa, mutta ei se samaa mittakaavaa ollut. Tämä on minulle upea kokemus ja uskon, että keikoista tulee mahtavia!

Pääsolistiksi Kotipelto suostui mielellään, kun sopiva ajankohta löytyi.

– Asiaa lämmiteltiin jo viime vuonna, mutta silloin oli vaikeaa aikataulujen kanssa. Nyt minulla ei ole duo-keikkojen lisäksi isompia bändikiireitä. Kesän festarit ovat ohi ja seuraava keikka vasta syyskuun puolivälissä Yhdysvalloissa, Timo Kotipelto kertoo.

Haave, joka toteutui

Idean isä ja kiertueen tuottaja on toinen Varusmiessoittokunnan kapellimestareista, yliluutnantti Tommi Suutarinen. Suutarisen ohella orkesteria johtaa musiikkiyliluutnantti Tero Haikala.

– Tykkään musiikkilajista. Kun tälle vuodelle tuli sellaisia varusmiehiä, jotka ovat alan erikoistaitajia, haavesta tuli totta. Timo Kotipelto oli luonnollinen valinta, kun tarvittiin maailmanluokan solisti, Suutarinen kertoo

Ohjelmistoon kuuluu Stratovariuksen kappaleiden ohella mm. Apocalyptican, Deep Purplen, Procol Harumin, Gary Mooren ja Rainbown tuotantoa sekä kiertueen nimikkokappale.

– Yksi varusmiehistä teki Brothers in Arms- nimisen sävellyksen kiertuetta varten.

Kun tälle vuodelle tuli sellaisia varusmiehiä, jotka ovat alan erikoistaitajia haavesta tuli totta.

Tommi Suutarinen

Raskaamman sarjan musiikin sovittaminen jättiorkesterille ei ollut helppoa. Kappaleet ovat Suutarisen mukaan haastavia ja vaativat kovaa harjoittelua.

– Tässä on yhdistetty sinfoninen puhallinorkesteri, iso jousisto, jätti-iso komppiryhmä ja lyömäsoittimet.

Kiertue on viimeinen, jonka Varusmiesssoittokunta tekee Suomessa Hämeen rykmentin nimissä. Vuodenvaihteen jälkeen yksikkö siirtyy Paronlannummelle osaksi panssariprikaatia. Välissä on vielä esiintyminen Sveitsissä järjestettävässä tattoo-tapahtumassa.

– Olo on vähän haikea, mutta soitto jatkuu ja paikkakunnalla vieraillaan jatkossakin. Ei Hämeenlinnasta niin pitkä matka Lahteen ole, Tommi Suutarinen toteaa.

Suosittelemme sinulle