Hyppää sisältöön

Miksi Kulta-Jaska on huoltsikan suosituin?

Vuonna 2010 markkinoille tuotu kolikkopeli Kulta-Jaska on kasvanut RAY:n kaikkein suosituimmaksi, yli klassisten korttiautomaattipelien. Liiketoimintajohtaja Timo Kiiskinen epäilee, että yksi suuri syy on pelin eittämätön suomalaisuus.

Kulta-Jaska
Kuva: RAY / Ari Räsänen
Tiina Länkinen

RAY uudistaa netin rahapelejään mennäkseen sinne, minne pelaajatkin. Samaan aikaan kivijalkapelit ovat kuitenkin edelleen selvästi RAY:n suosituinta toimintaa. Kun nettipelit tuottavat Raha-automaattiyhdistykselle 60 miljoonaa euroa voitonjaon jälkeen, koko toiminnan – pääosassa peliautomaattien – tuotto on noin 800 miljoonaa euroa.

Huoltoasemilla, kioskeilla ja markettien käytävillä pelataan vuosikymmenien takaa tuttuja pokeria, hedelmäpeliä ja pajatsoa, mutta kaikkein eniten Kulta-Jaskaa.

Kulta-Jaska on niin sanottu linjapeli, jossa riveihin sattuvat samat kuvat tuovat voittoja. Kulta-Jaska tuli markkinoille vasta vuonna 2010 ja oli RAY:n ensimmäisiä monilinjapelejä, missä on suoria kuvalinjoja enemmän voittomahdollisuuksia. Kuvastoltaan Kulta-Jaska on varsin suomalainen poroineen, hillanmarjoineen ja nuotiopannuineen.

– Kulta-Jaska on RAY:n ensimmäisiä pelejä, joissa tavallaan kerrotaan tarina, sanoo liiketoimintajohtaja Timo Kiiskinen.

– Yksi syy suosioon on varmaan suomalaisuus. Meillä on oma pelikehitys, minkä takia meillä on "suomalaisuutta pääkopassa".

Torstai-iltapäivänä RAY:n helsinkiläisessä pelihallissa pyörii yhtä aikaa kolmessa koneessa Kulta-Jaska. Christian Olavi Knuutila ei täysin allekirjoita suomalaisuuden charmia:

– Kulta-Jaska näyttää amerikkalaiselta. Mutta peli on helppo ja visuaalisesti jännittävä.

Sitä hän useimmiten pelaa, saaden "yllättäviä voittoja ja joitakin häviöitä".

Kulta-Jaska kasvoi RAY:n suosituimmaksi jo lanseerausta seuraavana vuonna 2011 ja on ollut sitä siitä lähtien. Kuitenkin viime vuoden luvuissa Tuplapotti – kansanomaisemmin hedelmäpeli – puhutteli klassikkopelien ystäviä ja tuotti saman verran kuin Kulta-Jaska, eli 117 miljoonaa euroa kumpikin. Kolmanneksi eniten pelattu Pikapokeri tuotti 94 miljoonaa. Näissä luvuissa ovat mukana fyysisten automaattien lisäksi vastaavan nimiset pelit ray.fi:ssä.

Kivijalka-automaatit tuottavat silti osuuksista leijonanosan. RAY:n viisi suosituinta peliä olivat kaikki raha-automaattipelejä.

Vaikka RAY panostaa nyt vahvasti verkkoon, huoltoasemien peliautomaateille ei tulevaisuudessa käy niin kuin puhelinkioskeille, väittää Timo Kiiskinen.

– Kivijalkapelaamisella on elinkelpoisuus. Emme usko ollenkaan, että se häviäisi.

Suosittelemme sinulle