Hyppää sisältöön

Roosa, työväen sankari! Komediaa draaman vaatteissa

Kajaani harrastajateatterin ja Vaara-kollektiivin uusin näytelmä Roosa, työväen sankari! on puhdasveristä komediaa, vaikka perimmäinen ajatus on vakava ja valitettavan ajankohtainen.

Ihmisiä harrastajateatterin valintatilaisuudessa.
Kuva: Harri Nousiainen / Yle
Harri Nousiainen

Marraskuun puolivälissä saa ensi-iltansa Kajaanin harrastajateatterin ja Vaara-kollektiivin uusin näytelmä Roosa, työväen sankari! Jonne Putkosen kirjoittama ja Kimmo Penttilän ohjaama näytelmä kertoo 8-vuotiaasta Roosasta, joka ottaa tehtäväkseen palauttaa irtisanotuille vanhemmilleen heidän työpaikkansa. Näytelmän perimmäinen sanoma on vakava ja valitettavan ajankohtainen, mutta aihetta lähestytään komedian näkökulmasta.

– Teksti, jonka Jonne Putkonen on kirjoittanut, on hersyvää komediaa. Tässä tarinan perusvire on todella vakava, mutta mielestäni Jonne Putkonen on osannut käsitellä tarinaa todella nerokkaasti, toteaa ohjaaja Kimmo Penttilä.

Innokkaita tulijoita oli useita kymmeniä

Roosa, työväen sankari! -näytelmä sai likkeelle runsaasti näyttelemisestä kiinnostuneita kajaanilaisia. Casting-tilaisuuteen saapui reilut kolmekymmentä näyttelemisestä, lavastamisesta, puvustamisesta ja valo- ja äänitekniikasta kiinnostunutta. Hakijoiden ikähaitari oli alle kymmenvuotiaasta yli 60-vuotiaisiin.

– Haen näytelmään kaikenikäisiä ihmisiä. Tärkeintä on, että on innostunut. Alaikäraja nyt voisi olla noin kymmenen ikävuoden paikkeilla, mutta yläikärajaa ei ole, Penttilä kertoo.

Tämä on tila, missä tehdään taidetta, jolle ihmiset ovat menettäneet sydämensä.

Kimmo Penttilä

Rooleja ja erilaisia tehtäviä Kajaanin harrastajateatterin uutuusnäytelmästä löytyy runsaasti, sillä kokonaisuudessaan ensemble käsittää yli kaksikymmentä henkeä.

– Generaatorilla on ollut se hyvä puoli, että ihmiset ovat olleet täällä aina erittäin omatoimisia. Heitä ei tarvitse olla koko ajan päällepäsmäröimässä, ja sitä pyrin myös minä välttämään.

– Generaattori on tila, missä tehdään taidetta, jolle ihmiset ovat menettäneet sydämensä, maalailee ohjaaja Kimmo Penttilä.

Näytteleminen nujertaa ujouden

Yksi Roosa, työväen sankari! -näytelmään hakeneista on parikymppinen kajaanilainen Liisa Kovalainen. Näytelmä ei olisi Kovalaiselle ensimmäinen, sillä hän on ollut mukana jo useammassa harrastajateatteriproduktiossa.

Liisa Kovalainen
Liisa Kovalainen. Kuva: Harri Nousiainen / Yle

– Olen pienestä asti ollut kiinnostunut teatterista. Serkkuni on ollut pitkään aktiivisesti mukana näissä kuvioissa, ja minä olen sitten hänen mukanaan kulkenut täällä Generaattorilla. Olen ollut mukana parissa näytelmässä lavastus- ja puvustuspuolella, mutta nyt kiinnostaisi näytteleminen, Liisa Kovalainen kertoo.

Teatterin magia puree yhä uusiin sukupolviin, ja syyt lähteä mukaan ja kavuta lavalle voivat olla erittäin moninaiset.

– Minä olen tosi ujo, mutta teatterissa sitä ei tarvitse miettiä. Kun kapuaa lavalle ja eläytyy kulloiseenkin rooliin, niin siinä ei tarvitse antaa niin paljon omaa itseää ulos, Liisa Kovalainen toteaa.

Näytelmän harjoitukset alkavat syyskuun ensimmäinen päivä ja ensi-ilta on 15.11.2014. Näytelmän esitykset jatkuvat vuoden 2015 tammikuun loppuun saakka.

Suosittelemme sinulle