Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Jopa autohuollon voi kilpailuttaa netissä

Hintavertailuja ja -kilpailutuksia tarjoavat verkkosivustot yleistyvät nopeasti. Kuluttajan kannattaa olla tarkkana, sillä pelkkään hintaan pohjautuva vertailu ei välttämättä kerro kaikkea palvelun sisällöstä.

Autokorjaamo.
Kuva: Yle
Riitta Pihlaja
Avaa Yle-sovelluksessa

Kilpailutitko hotellihuoneen netissä? Sait edullisen huoneen, mutta yllätyit, kun hinta ei sisältänytkään aamiaista?

Tuotteiden ja palveluiden hintakilpailutus internetissä on yhä yleisempää. Hotellien, lentolippujen ja monien muiden tuotteiden edullisimpien hintojen kilpailutukseen on jo pitkään ollut käytettävissä useita välineitä. Myös sähköenergian kilpailutus on sekin jo monelle tuttua.

Yksi uusimmista verkkopalveluista on auton huoltoja kilpailuttava autohuoltaja.fi-sivusto. Asiakas tilaa sivuston kautta tarjouksia tarvitsemastaan autohuollosta. Palvelusivustolle kirjautuneet yritykset tekevät tarjouksen asiakkaan ajoneuvon rekisteritunnuksen perusteella. Asiakkaan sähköpostiin lähetetään kolme edullisinta tarjousta.

Toistaiseksi palvelusivustolle on kirjautunut huoltoyrityksiä lähinnä Etelä-Suomen kaupungeista. Palvelu laajenee sitä mukaa kuin uusia huoltoyrityksiä kirjautuu mukaan.

Tarjoukset alustavia

Tarjouksen sisältöön kannattaa kiinnittää huomiota, jotta tietää, mitä on ostamassa. Etenkin autohuolloissa tarjousten sisällöt voivat vaihdella suuresti.

– Palvelun välittämät tarjoukset ovat alustavia.  Koska autot ovat monimutkaisia laitteita, emme voi taata palvelussa tarjotun hinnan olevan lopullinen. Monet korjaamot tarjoavat kuitenkin esimerkiksi öljynvaihtoja, lamppujen vaihtoja ja määräaikaishuoltoja listahinnoin, jolloin huollon hinta ei yleensä muutu tarjotusta, sivusto kertoo.

Sivuston ylläpitäjä lupaa vastata kuluttajien kysymyksiin muun muassa puhelimitse. Tätä artikkelia kirjoittaessa palveluntarjoajaa ei tavoittanut puhelimella.

Tarkkana syytä olla

Kilpailu- ja kuluttajavirasto muistuttaa, että kilpailutuksen tekijän kannattaa aina selvittää, mitä tarjouksen hinta sisältää.

– Esimerkiksi hotellihuonetta kilpailuttavat suomalaiset ovat tottuneet siihen, että täkäläisissä hotelleissa esimerkiksi aamiainen useimmiten sisältyy hintaan. Ulkomaisissa hotelleissa asia ei läheskään aina ole niin, sanoo lakimies Katri Väänänen Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.

Autojen määräaikaishuollot perustuvat useimmiten autovalmistajien huolto-ohjelmiin. Niissä tapauksissa kuluttajan on varsin helppo selvittää tarjouksen sisältö.

– Kuluttajan on syytä ennen tarjouksen hyväksymistä selvittää, onko kyse kiinteästä hinnasta vai hinta-arviosta. Hinta-arviohan voi muuttua, mutta sopimushintaan kuluttaja voi odottaa saavansa sovitun palvelun, Katri Väänänen toteaa.

Merkkiliikkeet epäilevät

Merkkiliikkeet suhtautuvat pelkkään hintaan perustuviin autohuoltojen kilpailutuksiin verkossa epäilevästi, koska ne eivät yleensä pärjää niissä. Merkkiliikkeet noudattavat tarkasti valmistajien huolto-ohjeita ja ne käyttävät huolloissa merkkivaraosia. Näin huollon hinta nousee tarvikevaraosille perustuvia huoltoja korkeammaksi.

Kuluttajan arvioitavaksi jää, milloin hinta ja laatu kohtaavat hänelle sopivalla tasolla.

- Uusien autojen huollossa kannattaa muistaa sekin, että takuu pysyy voimassa riippumatta siitä, huolletaanko auto merkkiliikkeessä vai muussa huoltoliikkeessä, lakimies Katri Väänänen Kilpailu- ja kuluttajavirastosta vinkkaa.

Suosittelemme