Mikkelissä sijaitsevassa hotelli Anttolanhovissa ihmetys oli suuri, kun joukko kolmekymppisiä ulkomaalaisia ilmaantui parkkipaikalle kannettavat tietokoneet ja kamerat kainalossaan. Jokainen vuorollaan nappasi kuvia ympäristöstä ja kiirehti sitten toimittamaan sisällön omiin matkablogeihin.
Yksi heistä on Sebastian Canaves. Hän ryhtyi pitämään omaa matkailusivustoaan vuonna 2011. Blogi oli ensin harrastus, johon hän kirjoitti muille kokemuksistaan matkoiltaan.
– Toimin tuolloin markkinointikonsulttina Thaimaassa. En ollut kovin tyytyväinen työhöni ja päätin vaihtaa alaa, Canaves kertoo.
Pian blogikirjoittelusta muodostui hänelle kokopäiväinen työ. Sebastian Canaves on ehtinyt kiertää viimeisten parin vuoden aikana yli 70 maassa. Hänen Off the Path -sivustoaan seuraa kuukaudessa parhaimmillaan noin 60 000 lukijaa.
Blogikirjoittelulla voi elättää itsensä
– Heinäkuussa tienasin vajaa 7 000 euroa kaikkien kulujen jälkeen, kertoo Canaves.
Pärjätäkseen bloggaajalta vaaditaan kuitenkin omistautumista ja pitkäjänteisyyttä tuotteensa jalostamiseen.
Kun Canaves lähtee matkalle, hän sopii eri yritysten ja toimijoiden kanssa artikkeleista, jotka hänen on toimitettava määräaikaan mennessä. Yritykset kuittaavat matkasta koituvat kustannukset ja maksavat bloggaajalle palkkaa sovituista sisällöistä.
Blogin avulla pystyn vakuuttamaan, että ihmisiä kiinnostaa lukea tämänlaisia sisältöjä
Sebastian Canaves
– Riippuu täysin tilaajasta kuinka monta artikkelia minulta halutaan. Joskus saan suhteellisen vapaat kädet, toisinaan sovitaan hyvin tarkkaan mistä kirjoitetaan.
Blogissaan Canaves matkojen ohella kertoo esimerkiksi matkoista ja tuotteista, joita hän suosittelee. Canaves korostaa, että mielipiteitään hän ei ole kuitenkaan laittanut myyntiin.
Kirjoittamisen ja kuvaamisen ohella tienestejä kartutetaan myymällä mainostilaa blogista.
Canavesilla on muitakin uistimia vedessä. Hän pyörittää verkkokoulua Saksassa, jossa opetetaan, miten bloggaamisesta on mahdollista tehdä bisnes. Hänellä on myös markkinointitoimisto, joka toimii välittäjänä mainostajille ja matkailualan bloggaajille.
– Ilman blogia mikään muu näistä yrityksistä ei toimisi. Blogin avulla pystyn vakuuttamaan, että ihmisiä kiinnostaa lukea tämänlaisia sisältöjä.
Haaveet helposta rahasta kariutuvat viimeistään siinä vaiheessa, kun tajuaa, että bloggaaminen vaatii jatkuvaa läsnäoloa lukijoille. Canaves huolehtii jatkuvasti, että tuottaa uutta sisältöä lukijoilleen ja myös vastaa heidän kysymyksiinsä aikataulun salliessa.
Työn luonne on sellainen, että kotonaan Berliinissä hän ehtii käydä vain kääntymässä.
– Viime kuussa ehdin olla kymmenen päivää kotona. Pidän kuitenkin tästä työstä, joten en välitä.
Suomessa on ryhdytty laittamaan rahaa bloggauskulttuuriin
Canaves liikkuu kahdeksanhenkisen bloggaajaryhmän kanssa viikonloppuna Etelä-Savossa. Matka on osa laajempaa suomalaista hanketta, jossa ulkomaalaisille tehdään tutuksi kotimaan luontoa ja matkailunähtävyyksiä.
Outdoors Finland -hanke on saanut Maaseudun kehittämisrahaston tukea ja mukana hankkeessa ovat muun muassa Matkailualan edistämiskeskus.
Samanaikaisesti muualla Suomessa samanlaisia ryhmiä on tutustumassa esimerkiksi Tammisaareen, Vaasaan ja Vierumäkeen.
Etelä-Savon seudulle saapuneessa ryhmässä bloggaajia on Saksasta, Belgiasta, Alankomaista, Iso-Britanniasta ja Ranskasta.
Yritysten pitäisi ymmärtää, että pelkillä ilmaisilla matkoilla ei asuntolainaa lyhennetä
Inna-Pirjetta Lahti, Innastus Oy
Suomessa matkailubloggaus on vielä lapsenkengissään, kertoo porukan oppaana toimivan yrittäjä Inna-Pirjetta Lahti. Hänen mukaansa Suomen matkailupuolella ensimmäinen laajempi sysäys tapahtui vasta muutama vuosi sitten, kun matkailumessuille huomioitiin myös blogikirjoittajat.
– Muotiin, kauneuteen ja ruokaan nähden ammattimaisessa matkailubloggaamisessa ollaan vielä muita maita jäljessä. Yritysten pitäisi ymmärtää, että ilmaisilla matkoilla ei asuntolainaa lyhennetä, Lahti kertoo.
Verkkokirjoittelulla tavoitellaan laajempaa näkyvyyttä
Matkailuyrittäjät haluavat tehdä yhteistyötä juuri verkkoon kirjoittavien kanssa, koska heidän kauttaan tavoitetaan laaja nuori lukijakunta.
Etuna verkkokirjoittelussa nähdään tehostettujen jakelukanavien lisäksi myös kohderyhmille markkinoiminen. Artikkelit pysyvät myös pidempään verkossa, eivätkä ole kiinni päiväjulkaisuista.
– Aikakauslehdissä ongelmana on, että jutun julkaisuaikataulu on annettu puolen vuoden päähän tai vuoden päähän. Bloggaajalta voi odottaa materiaalia hyvin pian heidän aloitettuaan työt, Mikkelin seudun elinkeinoyhtiö Misetin markkinointipäällikkö Jukka Kumpusalo kertoo.
Tosin Suomessa yrittäjilläkin riittää vielä petrattavaa siinä, kuinka hyödyntää bloggaajien materiaalia.
– Haluan korostaa, että bloggaajista saatava hyöty yrityksille on heistä itsestään kiinni. Se riippuu täysin siitä, miten he hyödyntävät bloggaajien tuottamaa materiaalia. Monet haluavat jo tehdä yhteistyötä sosiaalisen median tekijöiden kanssa, mutta varsinainen hyödyntäminen jää puolitiehen, Inna-Pirjetta Lahti kertoo.