Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Cheekin miljoonakonsertti tahkoaa jopa kymmenen miljoonan sivutulot

Rap-artisti Cheekin Olympiastadionin konsertti on historiallinen myös taloudellisesti. Itse konsertin budjetti on miljoonaluokkaa, mutta sen sivutuotteena tulevat muut taloudellliset sivuvaikutukset ovat vielä suuremmat. Arvioiden mukaan konsertin aluetaloudelliset vaikutukset noussevat jopa kymmenen miljoonan euron tuntumaan.

Fanit jonottavat Cheekin keikalle Olypmpiastadionilla Helsingissä 22. elokuuta.
Fanit jonottavat Cheekin keikalle Olypmpiastadionilla Helsingissä 22. elokuuta. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Jari Järvinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Cheekin molemmat konsertit ovat käytännössä loppuunmyytyjä. Lauantain keikka on myyty loppuun, perjantaille oli vielä joitakin paikkoja tarjolla. Sisäänpääsylipun hinta vaihtelee 40–60 euron välillä. Stadion vetää 40 000 ihmistä per konsertti.

Jos siis lipun keskihinnaksi laskettaisiin 50 euroa, kahdella konsertilla kerättäisiin yhteensä neljän miljoonan euron pääsylipputulot. Siis pelkästään lipputulot. Sponsorointi- ja mainososuuksien arvoa on mahdoton veikata, mutta luultavasti nekin ovat miljoonaluokkaa.

Toki vastapuolelle on laskettava Stadionin vuokrat, lavasteiden rakentamiset ja purkamiset sekä turvamenot. Menot lienevät kuitenkin korkeintaan puolen miljoonan euron pinnassa.

Mutta pääsylippujen lisäksi Olympiastadionin konsertit tahkoavat rahaa laajalle joukolle koko pääkaupunkiseudulle. Helsinkiin ryntäävistä ihmisjoukoista hyötyvät hotellit, ravintolat, kuljetusliikkeet, turvamiehet ja monet, monet tilapäistyöntekijät.

Suomen suurimman tapahtumajärjestäjän Live Nationin toimitusjohtaja Nina Castrén sanoo, että yleensä konserttiin tulijan lasketaan käyttävän lipun hinnan lisäksi muihin palveluihin noin sata euroa. Cheekin keikan järjestää Live Nationin kilpailija Warner Music.

Hotellit tupaten täynnä

Cheekin fani Olympiastadionin edustalla Helsingissä 22. elokuuta.
Cheekin fani Olympiastadionin edustalla Helsingissä 22. elokuuta. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Jos Cheekin konsertteihin tulisi siis 80 000 eri kävijää ja jokainen käyttäisi vähintään sata euroa ruokaan, juomaan, majoitukseen ja kuljetukseen, kokonaistaloudelliset heijastusvaikutukset nousisivat kahdeksaan miljoonaan euroon.

Esimerkiksi Helsingin hotellit ovat käytännössä tupaten täynnä maakunnista virtaavia Cheek-faneja. Muun muassa stadionin lähellä olevasta Scandic hotellista kerrottiin, ettei perjantaille eikä lauantaille löydy enää kuin muutama vuodepaikka.

Live Nationin lisäksi muun muassa Helsingin kaupunki on teettänyt selvityksiä suurten tapahtumien aluetaloudellisista vaikutuksista. Arviot ovat samansuuntaiset: jo yhdestä konsertista voi heijastua 5–7 miljoonan euron sivutulot muualle kuin itse konsertin järjestäjälle.

Toimitusjohtaja Nina Castrénin mukaan kaikki Olympiastadionin konsertit ovat yleensä seurannaisvaikutuksiltaan samaa luokkaa. Cheekin tapauksessa väkeä tulee Helsinkiin poikkeuksellisen paljon muulta Suomesta, joten rahaa voi kulua enemmän kuin helsinkiläisillä.

– Mielestäni työllistävä vaikutus näillä tapahtumilla on merkittävä. Me käytämme aina palkattua työvoimaa, emmekä vapaaehtoisia. Näin monet työtä vailla olevat saavat ainakin tilapäistöitä, toimitusjohtaja Castrén sanoo.

Suosittelemme