Hyppää sisältöön

Asiantuntija: Islannin tulivuorenpurkaus jäänee pelättyä pienemmäksi – "Lentolippuja ei kannata perua"

Sunnuntaina Bardarbunga-tulivuorella on havaittu aiempaa voimakkaampia maanjäristyksiä.

Islannin ilmatieteen laitoksen julkaisemassa kuvassa näkyvät Bardarbunga-tulivuoren ympärillä viime päivien aikana tapahtuneet maanjäristykset. Kuva: IMO / EPA
Arimo Kerkelä

Islannin viranomaisten asettivat eilen Bardarbunga-tulivuoren yläpuolelle lentokiellon, kun maanjäristyksistä tehdyt havainnot viittasivat tulivuorenpurkauksen alkamiseen. Viron geologian tutkimuskeskuksen johtavan seismologin Heidi Soosalun mukaan varoitus osoittautui ennenaikaiseksi.

– Näyttää siltä, että se oli vähän pikainen arvio. Jäätikön pohjoisreunan tienoilla on alue, jossa on hyvin paljon maanjäristysaktiivisuutta. Siellä havaittiin jonkin aikaa matalataajuista tärinää jota on opittu pitämään merkkinä purkauksen alkamisesta, mutta se myöhemmin vaimeni, Heidi Soosalu sanoo.

Sunnuntain aikana Bardarbunga-tulivuoren merkittävimmät tapahtumat ovat keskittyneet kahdelle alueelle. Lentoliikenteen varoituksen aiheuttanut magmajuova on jatkanut etenemistään pohjoiseen jäätikön alapuolella. Lisäksi tänä aamun itse tulivuorella on havaittu kaksi tähän asti voimakkainta maanjäristystä.

– Bardarbungan tulivuorella on sunnuntaiaamun aikana sattunut kaksi huomattavan suurta viiden magnitudin maanjäristystä. Nämä saattavat kuvastaa sitä, että magma on lähtenyt vuoren uumenista ja siksi siellä romahtelee stressikentän muuttaessa muotoaan, tilannetta seurannut Soosalu sanoo.

Lentoliikennekaaos tuskin toistuu

Seismologi Heidi Soosalun mukaan sunnuntain tapahtumat viittavat siihen, etteivät pahimmat uhkakuvat tulivuorenpurkauksesta todennäköiseti toteudu.

Jos purkaus alkaisi jäätikön pohjoispuolella paljaan taivaan alla, se ei olisi ollenkaan paha.

Heidi Soosalu

– Näyttää siltä, että maanjäristykset etenevät koko ajan kohti pohjoista. Jos purkaus alkaisi jäätikön pohjoispuolella paljaan taivaan alla, se ei olisi ollenkaan paha. Ainakaan silloin ei saataisi mitään tuhkapilviä aikaiseksi, Soosalu sanoo.

Tuhkapilven syntymiseen vaaditaan, että tulivuoren magma reagoi räjähdysmäisesti yläpuolella olevan jäämassan kanssa. Nyt purkauksen haitat jäisivät todennäköisesti paljon pienemmiksi kuin kesällä 2010, jolloin Islannissa tapahtunut tulivuorenpurkaus pysäytti Euroopan lentoliikenteen.

– Jos jollakulla on lomamatkoja Välimerelle, niin ei kannata tämän takia perua lentolippuja. Jos räjähdysmäistä purkautumistoimintaa tulisi nykyiseen kohtaan, se olisi melkoisen lyhytkestoista eivätkä räjähdyksen eväät olisi kovin suuret, Heidi Soosalu rauhoittelee.

Suosittelemme sinulle