Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Iso D -leffa esittelee Dannyn urotyöt: "Olenhan tehnyt Suomeen 152 laulajaa"

Ilkka "Danny" Lipsasesta kertova dokumenttielokuva tulee ensi-iltaan syksyllä 2015. Elokuva on läpileikkaus Dannyn elämästä. Danny muistuttaa, että hän loi uransa ja yleisönsä ilman yksittäisen tv-ohjelman taustatukea.

Danny A2:n haastattelussa.
Kuva: Yle
Satu Krautsuk
Avaa Yle-sovelluksessa

Ilkka "Danny" Lipsanen viettä kesän viimeisiä hetkiä kesäasunnollaan Raumalla. Uraansa lopettelevalla iskelmätähdellä on edessään kiireinen syksy.

– Matkustan aika paljon, mutta teen myös 50-vuotiskonserttikiertueen lisäesiintymisiä parin viikon ajan. Haluan mennä vielä joillekin paikkakunnille sanomaan, että kiitos ja näkemiin.

Omat shownsa aina tarkkaan suunnitellut Danny on seurannut mielenkiinnolla rap-artisti Cheekin voittokulkua viikonlopun stadionkonsertteihin saakka.

– Täytyy muistaa, että koko paketin takana on sekä Warner-levy-yhtiö että Cheek ja hänen ryhmänsä. Vahva levy-yhtiön tuki on mahdollistanut jättikonserttisarjan.

Merkittävä ura ansaitsi elokuvan

Danny muistuttaa myös television voimasta. Hän viittaa Cheekin tähdittämään, Nelosella nähtyyn Vain elämää -sarjaan.

– Olen itse ollut Hartwall-areenalla ja esiintynyt 22 maassa eri puolilla maailmaa. Tällaisessa ohjelmassa en ole ollut mukana.

Pian Danny saa oman ohjelman, tai oikeastaan vielä parempaa: hänestä on tekeillä dokumenttielokuva. Iso D -dokumentin tuottaa haminalaisvetoinen VistaFilms Oy.

Olen itse ollut Hartwall-areenalla ja esiintynyt 22 maassa eri puolilla maailmaa. Tällaisessa ohjelmassa en ole ollut mukana.

Ilkka "Danny" Lipsanen

– Suhtaudun hankkeeseen vastuullisesti, sillä olenhan tehnyt Suomeen 152 uutta laulajaa tai auttanut heitä etenemään, kirjoittanut 60 showta ynnä muuta. Oli syytä antaa lupa tehdä filmi, koska urallani on ollut merkitystä niin monelle, Danny sanoo.

Salaisuuksia vielä julki?

Osa elokuvasta kuvataan Haminassa, jossa Danny palveli RUK:n joukoissa vuonna -65. Haminassa Danny tutustui Kivikasvot-ryhmään ja joihinkin merkittäviin musiikintekijöihin. Elettiin Kekkosen aikaa, jolloin asenne populaarikulttuuriin oli hyvin toisenlainen.

– Linnan juhlissa ei ollut populaarikulttuurin ihmisiä. Arja Saijonmaa kai kerran pääsi. Kun Elvis Presley tapasi aikanaan Richard Nixonin, asenne maailmalla muuttui.

Dannyn mukaan elokuvasta käy ilmi myös asioita, joita ei ole aikaisemmin kerrottu julkisuuteen.

– Sanoin, että tehkää niin kriittinen ja tarkka dokumentti kuin osaatte. Ei ole paljon asioita, joita kadun saati häpeäisin. Tietääkseni he ovat tehneet erittäin tarkkaa taustatyötä.

Koko rekvisiitta käyttöön

Iso D -elokuvan ohjaa Voitto Saksa. Hän kiittelee sitä, että tuotantoryhmä on saanut yksinoikeudella käyttöönsä kaiken Dannyn uraan liittyvän rekvisiitan ja tausta-aineiston.

Linnan juhlissa ei ollut populaarikulttuurin ihmisiä. Arja Saijonmaa kai kerran pääsi.

Ilkka "Danny" Lipsanen

– Dannylla on mahtava arkisto filmi- ja videotallenteita sekä show-rekvisiittaa, lehtileikkeitä ja valokuvia. Kaikki Armin ja Dannyn asut ovat varastossa.

Elokuvahankkeen kokonaiskustannuksiksi on arvioitu vajaat 400 000 euroa. Se rahoitetaan mm. yhteisörahoituksella, elokuvatuotantotuilla ja tv-yhtiöiden esitysoikeuskorvauksilla.

Ensi-iltaan Iso D tulee näillä näkymin syksyllä 2015.

Suosittelemme sinulle