Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Rasistin leimaa pelännyt kaupunki ei puuttunut seksuaalirikoksiin – 1 400 lasta joutui uhriksi 16 vuoden aikana

Enimmäkseen aasialaistaustaisista miehistä koostuneet jengit saivat jatkaa rauhassa tekojaan Pohjois-Englannin Rotherhamin kaupungissa. Viranomaisille ei tule seurauksia laiminlyönneistä.

Jussi Nurminen
Avaa Yle-sovelluksessa

Viranomaisten vakavat laiminlyönnit johtivat 16 vuoden aikana ainakin 1 400 tytön raiskauksiin ja hyväksikäyttöihin Pohjois-Englannissa sijaitsevassa Rotherhamin kaupungissa ja sen lähialueilla. Britanniassa tiistaina julkaistun raportin mukaan alueella toimineet enimmäkseen aasialaistaustaisista miehistä koostuneet rikollisjengit saivat jatkaa toimintaansa rauhassa, sillä poliisit ja sosiaaliviranomaiset eivät uskaltaneet puuttua tapahtumiin osin rasisteiksi leimautumisen pelossa.

Muutamat nuorisotyöntekijät yrittivät raportoida seksuaalirikoksista, mutta heidän kertomuksensa leimattiin kaupungin päättävissä elimissä liioitteluksi. Tapahtumia Rotherhamissa ryhdyttiin selvittämään kunnolla vasta, kun The Times -sanomalehti uutisoi asiasta.

Ensimmäiset tuomiot seksuaalirikoksiin syyllistyneille miehille luettiin vasta syksyllä 2010. Viimeisen vuoden aikana 15 miestä on saanut syytteen tai päätynyt rikostutkintaan. Poliisi on nyt pyytänyt anteeksi seksuaalirikosten uhreilta. 

Nuorimmat raiskausten, pahoinpitelyiden, sieppausten, ihmiskaupan ja uhkailujen kohteiksi vuosina 1997–2013 joutuneet lapset olivat vasta 11-vuotiaita. Monet uhreista olivat raportin mukaan rikkonaisen kotitaustansa vuoksi "erityisen haavoittuvaisia". Arvio ainakin 1 400 uhrista on raportin mukaan varovainen ja todellinen uhrimäärä saattaa olla selvästi suurempi.

Siitä huolimatta, että vakavia seksuaalirikoksia katsottiin pari vuosikymmentä läpi sormien, ei laiminlyönneistä ole tullut seurauksia viranomaisille. Rotherhamin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Roger Stone kuitenkin erosi tehtävästään uusimman raportin julkitulon jälkeen. Kaupunki on teettänyt asiasta aiemmin jo kolme tutkimusta.

Suosittelemme