Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Haglund: Myös Suomi sopii Naton kanssa yhteistyön lisäämisestä

Sopimus sallisi Naton nopean toiminnan joukot Suomen ja Ruotsin maaperällä.  

Carl Haglund
Carl Haglund Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Ilpo Pajunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomi ja Ruotsi ovat laajentamassa yhteistyötään sotilasliitto Naton kanssa. Puolustusministeri Carl Haglundin (r.) mukaan Suomi aikoo allekirjoittaa ensi viikon Nato-huippukokouksessa sopimuksen uudenlaisesta yhteistyöstä.

Ruotsalaislehti Svenska Dagbladet kertoi aiemmin, että Ruotsin hallitus on hyväksymässä niin kutsutun host nation support -sopimuksen sotilasliitto Naton kanssa jo torstaina. Tämä isäntämaatukisopimus sallisi Naton nopean toiminnan joukot Ruotsin maaperällä.  

Ruotsalaistietojen mukaan Naton nopean toiminnan joukot voisivat liikkua Ruotsin maa-, ilma- ja merialueilla matkalla operaatioihinsa. Ruotsi takaisi joukkojen logistiikan ja huollon toiminnan. Joukoille järjestettäisin esimerkiksi ruokailu ja toimitettaisiin ammuksia.

Yle Radio 1:n Ykkösaamussa asiaa kommentoinut eduskunnan puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Seppo Kääriäinen (kesk.) kertoo, että isäntämaatukisopimuksesta on neuvoteltu kymmenen vuotta. 

Kyse on siitä, että Suomi voisi niin päättäessään antaa toimintaedellytyksiä Naton joukoille erilaisissa häiriötilanteissa. Sopimus koskisi myös siviilitapauksia, kertoo Kääriäinen.

Kääriäinen korostaa, että päätöksen tekisi aina avun pyytäjä eli Suomi.

Nato-jäsenyyden kannatus noussut hieman

Helsingin Sanomien mielipidekyselyn mukaan Nato-jäsenyyden kannatus on noussut Suomessa hieman. Natoon liittymistä kannatti nyt 26 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Lehden maaliskuussa tekemässä vastaavassa kyselyssä kannattajia oli 22. prosenttia.

Enemmistö suomalaisista vastustaa kuitenkin yhä liittymistä Natoon. Vastustajia oli 57 prosenttia ja kannastaan epävarmoja 17 prosenttia.

Suosittelemme