– Eräs kätilö sanoin minulle kerran, että Heideken oli elämän talo. Elämän talo tulee niistä ihmisistä, jotka ovat olleet siellä töissä ja jotka ovat toisiaan päivittäin kohdanneet. Juuri sitä me vaalimme tässä esityksessä.
Näin kuvailee ohjaaja Lauri Rautiainen pian TEHDAS Teatterissa ensi-iltansa saavaa Heideken-näytelmää.
Me jotka olemme syntyneet Tyksissä, niin koemme ehkä jotain pientä alemmuuden tunnetta.
Lauri Rautiainen
Turussa palvellut historiallinen synnytyssairaala Heideken toimi 1800-luvulta lähtien, kunnes se suljettiin vuonna 1995. Heidekenissä syntyneitä sanotaan niin sanotusti aidoiksi turkulaisiksi. Sairaalan sulkemisen jälkeen turkulaiset synnyttivät Turun yliopistollisessa keskussairaalassa.
Näytelmän tarina on koottu Heidekenillä työskennelleiden muistoista. Näytelmän pääosassa on nuori nainen, joka menee töihin synnytyssairaalaan.
– Monien ihmisten muistot on koottu yhdeksi kokonaisuudeksi, jotka tapahtuvat nuorelle tytölle, kertoo Rautiainen.
Sairaalalla on paikka turkulaisten sydämissä
Rautiainen on ihmetellyt turkulaisten suhtautumista legendaariseen synnytyssairaalaan. Tämä innoitti näytelmän tekoon.
– Kummastelin, miten turkulaisten sydämessä on niin lämmin paikka Heidekenille. Miten tärkeä osa turkulaisuutta se onkaan. Me, jotka olemme syntyneet Tyksissä, koemme ehkä jotain pientä alemmuuden tunnetta, koska ihmiset jotka ovat syntyneet Heidekenillä, voivat sanoa olevansa oikeita turkulaisia. Tätä lähdimme näytelmässä tutkimaan, kertoo Rautiainen
Näytelmä on Rautiaisen mukaan selkoluonteinen tarina ystävyydestä, huolenpidosta ja elämän kauneudesta. Se on suunnattu kaikille.
– Kyllä me yritämme, että tämä koskettaa myös sellaisia ihmisiä, jotka eivät ole Heidekenillä syntyneet. Ei tämä esitys pelkästään heille ole tarkoitettu, hän naurahtaa.
Heideken saa ensi-iltansa TEHDAS Teatterissa 6. syyskuuta. Esitys toteutetaan harvemmin nähtynä naamioteatterina.