Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Juutalaisvastaisuus nostamassa päätään Helsingissä - "Juutalaisen päälle syljettiin"

Sylkemisen lisäksi Helsingin juutalaisen seurakunnan työntekijät ovat saaneet aggressiivisia puheluita. Tilanne on toistaiseksi kuitenkin huomattavasti rauhallisempi kuin esimerkiksi Ruotsissa, jossa antisemitistisiä hyökkäyksiä on pelkästään kesän aikana ollut lukuisia.

Helsingin juutalaisen seurakunnan synagogan julkisivua.
Eero Mäntymaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin juutalaisen seurakunnan toiminnanjohtajan Dan Kantorin mukaan sylkemisvälikohtaus tapahtui kesällä. Lisäksi seurakunnan toimistoon tullut aggressiivisiakin yhteydenottoja.

Vastaavaa tapahtuu yleensä aina kun Israelin ja palestiinalaisten konflikti kärjistyy Lähi-idässä.

– Se on tyypillistä. Aina kun siellä jotain tapahtuu, tulee syyllistävää sähköpostia, jossa ihmetellään, mitä te juutalaiset siellä oikein teette, Kantor havainnollistaa.

Kantorin mukaan kulunut kesä on kuitenkin ollut parista ikävämmästä tapauksesta huolimatta rauhallinen ja pahempaankin on osattu varautua. Esimerkiksi Israelin edellisen suuren sotilasoperaation aikaan vuosina 2008-2009 vihaisia puhelinsoittoja tuli enemmän ja Helsingin seurakunnan kiinteistöjä töherreltiin.

Rauhallinen tilanne jatkunee

Suomessa juutalaisvastaisuus on huomattavasti pienempää kuin muualla Euroopassa.

Esimerkiksi Ruotsissa on pelkästään kuluneen kesän aikana ollut lukuisia juutalaisiin kohdistuneita hyökkäyksiä. Elokuun aikana rabbia heitettiin pullolla Malmössä. Heinäkuussa juutalainen mies hakattiin samassa kaupungissa. Tämäkin on tosin pientä verrattuna esimerkiksi Berliinin antisemitistisiin mielenosoituksiin, tai Pariisissa tapahtuneisiin polttopullohyökkäyksiin juutalaisessa lähiössä.

Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston puheenjohtaja Gideon Bolotowsky uskoo tilanteen myös pysyvän rauhallisena Suomessa.

– Täällä ei ole voimakkaita ääriliikkeitä, ei äärioikealla eikä äärivasemmalla. Lisäksi Suomen muslimiyhteisö on yksi Euroopan pienimpiä, joten sieltäkään ei tule samanlaisia ääri-ilmiöitä esiin kuin esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa.

Yksi syy saattaa olla myös se, että Suomessa on juutalaisiin seurakuntiin kuuluu Suomessa vain noin puolitoista tuhatta juutalaista. Esimerkiksi Ruotsissa juutalaisia on noin 20 000.

– Mutta toisaalta Suomen juutalaisten profiili on melko korkea ottaen huomioon meidän pienen kokomme. Sympatiat ovat Suomessa kuitenkin selkeästi Israelin puolella, Bolotowsky sanoo.

Synagogassa tehokkaat turvatoimet

Helsingin juutalainen seurakunta pysyy kuitenkin valppaana mahdollisten uhkien varalta. Esimerkiksi Helsingin keskustassa sijaitsevassa synagogassa, juutalaisessa päiväkodissa ja peruskoulussa on ympärivuorokautinen vartiointi.

– Se kertoo nimenomaan siitä, että ollaan valppaita ja ehkäistään ennakolta. Turvatoimet eivät kohdistu uhkaan välttämättä suomalaisten taholta, vaan arabiääriaineiston mahdollisten iskujen varalta. Euroopasta on lähtenyt satoja jihadisteja Syyriaan ja Irakiin. Meillä on jo esimakua tästä, Bolotowsky sanoo viitaten Brysselissä tapahtuneeseen ampumavälikohtaukseen.

Suosittelemme