Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Sokerittomatkin juomat voivat syödä hampaitasi – Jopa makuvissy voi aiheuttaa peruuttamattomia vaurioita

Hiilihappo ei ole hampaille vaarallista, mutta virvoitusjuomat, energiajuomat, tuoremehu ja jopa maustetut kivennäisvedet liuottavat hampaiden kiillettä.

Grafiikkaa
Maidon ja hanaveden pH-arvot ovat lähellä neutraalia eli arvoa 7,0. Mitä happamampaa juoma on, eli mitä alhaisempi sen pH-arvo on, sitä haitallisempaa se on hampaille. Myös sitrushedelmät ja happamat salaatinkastikkeet voivat aiheuttaa hampaiden eroosiota. Lähde: Duodecim ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Heidi Sullström
Avaa Yle-sovelluksessa

Sokeri ruokkii hammaspeikkoa eli reikiä aiheuttavaa kariesta, mutta sokerittomatkin juomat voivat olla hampaille haitallisia.

Happamat juomat kuten energiajuomat, mehut, siideri, viini ja osa maustetuista kivennäisvesistä aiheuttavat hammaseroosiota eli hammasta suojaavan kiilteen liukenemista.

Hampaiden eroosiota ei aluksi välttämättä huomaa, mutta pitkälle edennyt eroosio tuntuu ja näkyy.

– Hampaiden kiille himmenee ja voi kulua kuopalle, jolloin hammasluu paljastuu. Silloin hampaita voi vihloa, ne reikiintyvät helpommin ja paikat irtoavat helposti. Pitkälle edenneessä eroosiossa muutokset tapahtuvat useissa hampaissa samanaikaisesti: hampaat ohentuvat, lyhenevät ja vähitellen purenta madaltuu, kuvailee erikoishammaslääkäri, yliopistonlehtori Sari Kervanto-Seppälä Helsingin yliopistosta.

Kiilteen kuluminen on pysyvä muutos. Eroosiomuutoksia hoidetaan suojaamalla hammasta esimerkiksi muovipaikoilla. Vakavaa eroosiota hoidetaan esimerkiksi tekemällä hampaan päälle keraaminen tai kultainen kruunu, joka on ikään kuin hattu.

– Keinot alkavat olla siinä. Joskus pitää tehdä jopa irrotettava proteesi, Kervanto-Seppälä sanoo.

Pelkkä hiilihappo ei ole vaarallista

Hampaille pahimpia ovat juomat, joissa on sokeria ja haitallista happoa. Näitä ovat esimerkiksi sokeroidut kolajuomat, energiajuomat ja virvoitusjuomat. Ne aiheuttavat sekä reikiintymistä että hammaseroosiota.

Hyvin happamien ja sokeripitoisten energiajuomien suosio on huolestuttanut hammaslääkäreitä jo pidempään.

– Niitä ei oikein voi suositella kenellekään, mitää turvallista määrää ei ole. Tuntuma on, että hampaiden eroosio nuorilla on lisääntynyt, Kervanto-Seppälä sanoo.

Sokerittomissa juomissa on hampaille vaarattomia, mutta myös haitallisia vaihtoehtoja. Tavallinen maustamaton kivennäisvesi on turvallista juotavaa, sillä pelkkä hiilihappo ei ole hampaille haitallista.

Maustettu kivennäisvesi on monen mielikuvissa terveellinen janojuoma, mutta hedelmähapolla maustettuna sekin aiheuttaa hampaille eroosiota. Tavallisimmin happamissa juomissa on sitruunahappoa, joko luonnostaan tai lisättynä, ja se on pahimpia eroosion aiheuttajia. Kaikki maustetut kivennäisvedet eivät kuitenkaan sisällä hedelmähappoja.

Mitä happamampaa juoma on, sen haitallisempaa se on hampaille. Happamuuden vaikutus tehostuu entisestään, jos suu on kuiva. Lasten ja nuorten vastapuhjenneet hampaat ovat alttiimpia eroosiolle kuin aikuisten hampaat.

"Aterioiden yhteydessä hyvällä omallatunnolla"

Paras ruokajuoma hampaiden näkökulmasta on vesi. Myös maito ja piimä ovat hyviä vaihtoehtoja.

– Vichyäkin voi juoda aterialla ihan normaalisti. Kahvi ja tee ilman sokeria ovat myös turvallisia, Kervanto-Seppälä sanoo.

Jos happamia juomia kuitenkin juo, se kannattaa hampaiden suojelemiseksi tehdä aterioiden yhteydessä.

– Kun syö säännöllisesti esimerkiksi viisi kertaa päivässä, happohyökkäysten määrä pysyy kohtuullisena ja niiden ajallinen kesto lyhenee. Silloin voi hampaiden kannalta syödä melkein mitä vain hyvällä omallatunnolla, Kervanto-Seppälä neuvoo.

Haitallisinta on juoda happamia juomia usein ja pieniä määriä kerrallaan.

– Jos aterioiden välillä juo esimerkiksi viidesti kupillisen kahvia sokerilla, happohyökkäyksiä tulee paljon.

Aamulla hampaat kannattaa pestä joko ennen aamiaista tai vasta puoli tuntia sen jälkeen, sillä esimerkiksi tuoremehu laskee suun pH-arvoa ja hampaiden harjaaminen kuluttaa kiillettä mekaanisesti.

Kahvikupillisen tai viinilasillisen jälkeen suuta voi neutraloida juomalla lasillisen tavallista vettä. Myös ksylitolipurukumin pureskelu ruokailun jälkeen lyhentää happohyökkäystä.

Fluorin avulla hampaiden kiillettä voi kovettaa. Silloin kiille kestää paremmin happohyökkäystä.

Vanha neuvo hampaiden pesusta aamuin illoin fluorihammastahnalla pätee niin karieksen kuin eroosion ehkäisyssä.

Vihlovia hampaita voi hoitaa fluorivalmisteilla, kuten fluorihuuhteluilla, -lakoilla, - geelillä tai imeskeltävillä fluoritableteilla. Käytöstä on hyvä keskustella hammaslääkärin kanssa.

– Jos hampaissa on eroosiota, tai jos edes epäilee sitä, ei kannata käyttää hammastahnoja, joissa on hankaavia ainesosia. Tällaisia ovat usein muun muassa valkaisevat hammastahnat. Tehokkain hammastahna kiilteen kannalta on sellainen, jossa on fluoria ja xylitolia, Kervanto-Seppälä neuvoo.

Suosittelemme sinulle