Hyppää sisältöön

Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksi valittu Lasse Männistö torjuu puliveivaussyytökset

Männistö (kok.) valittiin torstaina Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksi sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädyn (kok.) sijaiseksi. Räty puolestaan nousee eduskuntaan Männistön tilalle, mikä on herättänyt arvostelua paikkojen vaihtamisesta.

Kokoomuksen Lasse Männistö.
Kokoomuksen Lasse Männistö. Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva
Matti Konttinen

Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksi valittu Lasse Männistö (kok.) torjuu syytökset tehtävien vaihtamisesta. Männistö valittiin keskiviikkona sosiaali- ja terveystoimesta vastaavaksi apulaiskapunginjohtajan viransijaiseksi ja tehtävästä virkavapaalle jäänyt sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok.) nousi hänen tilalleen eduskuntaan.

Useat kansanedustajat ja valtuutetut ovat arvostelleet hakuprosessia muun muassa puliveivauksesta ja pitäneet Männistöä tehtävään epäpätevänä.

Esimerkiksi Helsingin kaupunginvaltuustossa Vasemmisto, Perussuomalaiset ja Kristilliset vaativat viran panemista avoimeen hakuun pääpuolueiden sisäisen sopimisen sijaan. Vihreiden on epäilty taipuneen Männistön taakse lupaamalla, että puolue saisi toisen apulaiskaupunginjohtajan paikan Helsingissä.

Männistö sanoo itse toimineensa prosessissa täysin avoimesti, eikä hänen mukaansa hakumenettelyn taustalla ole ollut kyse tehtävien vaihtamisesta.

Männistö sanoo kuitenkin ymmärtävänsä, että prosessista on jäänyt kuva paikkojen vaihtamisesta.

– Kun Laura Räty valittiin hallitukseen, pohdin toki myös että tämä varmaan näyttää joidenkin mielestä paikkojen vaihdolta. Mutta ajattelin, että jos minulla on motivaatiota lähteä hakemaan apulaiskaupunginjohtajan viransijaisuutta, niin tulisiko esteenä olla se, että Räty on ensimmäinen varakansanedustaja. Estäisikö tämä sen, että lähden julkisesti tavoittelemaan virkaa, Männistö kysyy.

Männistö myös sanoo olevansa apulaiskaupunginjohtajan tehtävään pätevä.

– Olen toiminut sosiaali- ja terveyspalvelujen tuotannon johdossa aikaisemminkin. Olen vastannut Mediverkko Oy:ssä palvelujen kehittämisestä aina lastensuojelusta ja vanhuspalveluista perusterveyskeskustoimintaan. Minulla ei ole lääkäritaustaa, mutta uskon silti että organisaation johdossa voi menestyä muukin kuin kliinikko tai lääkäri.

– Tässä tehtävässä kyse on ennen muuta ihmisten johtamisesta ja siitä että miten kaupunkia johdetaan poliittisen päätöksenteon ja toisaalta asiantuntijavirastojen välissä, Männistö perustelee.

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty (kok.) nimitettiin sosiaali- ja terveysministeriksi kesäkuussa.

Helsingin valtuusto on myöntänyt hänelle virkavapaata apulaiskaupunginjohtajan tehtävästään 31.5.2015 asti. Männistön sijaisuus kestää Rädyn virkavapaan ajan. Männistön sijalle eduskuntaan nousee varakansanedustaja Räty.

Suosittelemme sinulle