Nuoren pojan työura alkoi 13-vuotiaana, kun hän pääsi isänsä mukana töihin. Isä oli puolustuslaitoksen palveluksessa ja työmatka kulki kotoa Klamilasta Kannakselle, Sakkolaan.
– Tarkoitus oli saada rahaa polkupyörän ostamiseen. Tehtävänä oli lyödä aamulla triangelia, että miehet lähtivät töihin, tulivat syömään, lähtivät takaisin töihin ja neljältä työn loppumisen merkiksi. Siihen aikaan miehillä ei yleensä ollut kelloja, muistelee rakennusneuvos Veli O. Klami.
Klami täyttää jouluna 93 vuotta. Pisin aika työurasta on kulunut pyörittäessä omaa firmaa. Mies perusti Rakennuspartio Oy:n vuonna 1958. Yrityksen hän luovutti pojilleen pari vuotta sitten, mutta työntekoa hän ei malta lopettaa – yritetty on.
– Toimin nykyään lähinnä neuvonantajana, vaikka eivät ne pojat enää neuvoja tarvitse.
Bussilla töihin
Elokuun puolivälissä Klamille tuli täyteen 80 vuotta kahdeksantuntisia työpäiviä. Työuran on katkaissut vain sota. Merkkipäivän kunniaksi kahviteltiin.
– En osaa olla kädet sylissä. Aina on joku homma kesken. Isken kotona tietokoneelle seuraavan päivän työt, mutta en saa tehtyä kuin yhden. Seuraavana päivänä pitää tehdä uusi lista, Klami kertoo.
Minua on käsitelty kuin vanhaa Fordia, pantu venttiileitä ja leikattu sydäntä. Käynnissä pysyn sähköllä ja kaurapuurolla, sekä kävelemällä.
Veli O. Klami
Rakennustyömaita mies on kiertänyt enimmäkseen Helsingissä ja Haminassa. Nyt hän asuu Helsingissä, mutta käy välillä bussilla töissä Tanelinkulman työmaalla Haminassa.
13-vuotiaasta saakka töitä tehnyt Klami uskoo, että nykyaikana nuorten työintoa heikentävät nuorten lukuisat harrastusmahdollisuudet.
– Ei meillä ollut nuorena pelejä, leluja eikä televisiota. Polkupyörä oli se maailman tärkein, ja jalkapallo.
Kunto säilyy kävellen
Klami arvioi, että monet suomalaiset voisivat mainiosti tehdä töitä pidempään kunnon ja terveyden sallimissa rajoissa.
– Kun ihminen pystyy työtä tekemään, niin moni varmasti haluaisi työskennellä pidempään. Raskaan työn tekijöille se on vaikeaa.
Oma terveys on kestänyt päivittäisten kolmen kilometrin kävelylenkkien ja hiukan lääketieteenkin avustuksella.
– Minua on käsitelty kuin vanhaa Fordia, pantu venttiileitä ja leikattu sydäntä. Käynnissä pysyn sähköllä ja kaurapuurolla, sekä kävelemällä.