Hyppää sisältöön

Venäjä aseistaa kapinallisia – länsi pohtii vastatoimia

Länsimaat pohtivat, miten niiden pitäisi reagoida tietoihin, joiden mukaan Venäjän joukkoja on taistelemassa Itä-Ukrainassa. Monissa maissa aletaan kyllästyä Venäjän selityksiin.

Kuva: Juri Kochetkov / EPA

Itä-Ukrainan taisteluiden kiihtyminen ja todisteet Venäjän joukkojen sekaantumisesta Itä-Ukrainan taisteluihin kiristävät Venäjän ja lännen suhteita. Yhdysvalloissa ja EU:ssa paineet uusiin vastatoimiin ovat kovat.

Monet ovat kyllästyneet jatkuviin keskusteluihin Venäjän kanssa ja vaativat, että Venäjän on lopetettava sekaantuminen Itä-Ukrainan taisteluihin. Venäjä on toistuvasti kiistänyt osallisuutensa kriisiin.

Sotilasliitto Nato hätäkokouksessa

Nato on parhaillaan koolla hätäkokouksessa Ukrainan tilanteen takia. Brysselissä järjestettävässä kokouksessa keskustellaan tiedoista, joiden mukaan Venäjän joukkoja on Ukrainassa. Torstaina Nato julkisti satelliittikuvia, joissa näkyy sotilasliiton mukaan Ukrainassa olevia venäläisjoukkoja. Naton mukaan Ukrainassa on yli tuhat venäläissotilasta joko tukemassa Venäjä-mielisiä separatisteja tai taistelemassa heidän rinnallaan.

Kokous järjestetään Ukrainan pyynnöstä ja siihen osallistuvat kaikki 28 Nato-maata. Keskusteluihin osallistuu myös Ukrainan lähettiläs, vaikka Ukraina ei ole sotilasliiton jäsenmaa.

EU:n ulkoministerit koolla Italiassa

Euroopan unionin ulkoministerit puivat Ukrainan tilannetta Milanossa. Suomesta ulkoministerien niin sanottuun Gymnich-kokoukseen osallistuu ulkoministeri Erkki Tuomioja.

Kaksipäiväisen kokouksen asialistalla ovat Ukrainan lisäksi Lähi-idän rauhanprosessi ja Irakin, Syyrian ja Libyan tilanteet.

Kaasukiistaa puitiin Moskovassa

EU:n energiakomissaari Günther Oettinger on keskustellut Venäjän ja Ukrainan kaasukiistasta Venäjän energiaministerin Aleksander Novakin kanssa. Tapaamisen jälkeen Novak varoitti, että kansainvälisen jännityksen kiristyminen Ukrainan tilanteen takia on uhka Venäjän kaasutoimituksille Eurooppaan. Venäjän energiaministeri epäilee, että Ukraina ottaisi laittomasti käyttöönsä sen kautta kulkevan, Eurooppaan tarkoitetun venäläiskaasun. Ukraina puolestaan epäilee, että Venäjä itse aikoo katkaista kaasutoimitukset ensi talvena.

EU tavoittelee kaasukiistaan väliaikaista ratkaisua. Venäjä on katkaissut kaasutoimitukset Ukrainaan maksurästien takia. EU:n tavoitteena on välttää muutaman vuoden takainen tilanne, jolloin riitely kaasun hinnoittelusta johti jakelukatkoksiin myös joissakin EU-maissa keskellä talvea.

Lisäpakotteita pohditaan viikonloppuna

Viikonloppuna järjestettävässä EU:n huippukokouksessa pohditaan mahdollisia Venäjää vastaan suunnattavia lisäpakotteita. Saksan liittokanslerin Angela Merkelin mukaan EU:n on keskusteltava siitä, miten se aikoo reagoida tietoihin venäläissotilaiden lisääntyvästä läsnäolosta Ukrainassa.

Myös Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on sanonut Yhdysvaltain ja sen liittolaisten pyrkivän laajentamaan talouspakotteita Venäjää vastaan. Obama sanoi torstaina, että Venäjä kouluttaa, aseistaa ja rahoittaa Ukrainan Venäjä-mielisiä kapinallisia. Yhdysvallat ei aio kuitenkaan ryhtyä sotilastoimiin Ukrainassa. 

Suosittelemme sinulle