Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Osa kouluista kieltää pyöräilyn koulumatkalla – kieltoon ei ole valtuuksia

Osa kouluista on asettanut kiellon, jonka mukaan eka- ja tokaluokkalaiset eivät voi pyöräillä koulumatkaansa. Koulu ei kuitenkaan voi pyöräilyä kieltää, vaikka se olisikin turvallisuussyistä perusteltua.

Lapsia
Kuva: Yle
Karri Laihonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pienen koululaisen vanhempi saattaa saada sähköiseen reissuvihkoon Wilmaan ilmoituksen "ekaluokkalaisten pyöräily kouluun on kielletty".

Koulu ei kuitenkaan voi koululaisten pyöräilyä suoraan kieltää, vaikka se perusteltua olisikin.

– Suoranaisesti koulu ei voi kieltää kouluun tulemista pyörällä, mutta tietysti koulun alueella pyöräily voidaan järjestyssäännöissä kieltää, sanoo opetusneuvos Eero Niemi Opetushallituksesta.

Koulujen suosituksiin koulumatkojen osalta on kuitenkin turvallisuussyyt, jotka kannattaa ottaa vakavasti.

– Koulumatkalla on vilkas liikenne, eikä lapsi vielä hahmota sitä. Matkalla on muutenkin paljon uusia asioita ja silloin pyörällä liikkuminen on turvatonta.

Koulun ja kodin yhteistyö avainasemassa

Koulu on suosituksia uhmaavien vanhempien edessä voimaton. Jos lapsi kehotuksista huolimatta tulee pyörällä kouluun, pitää asiasta neuvotella vanhempien kanssa.

– Jos kieltoa tai suositusta haluaa uhmata, ei sille mitään mahda. Silloin ei voi kuitenkaan puhua hyvästä koulun ja kodin välisestä yhteistyöstä. Koulun pitää perustella, miksi pyöräily kouluun on vaarallista, Niemi neuvoo.

Suosittelemme