Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Luonto kiehtoo niin lentojätkää kuin live-roolipelaajaa – mielipaikka syntyy hyvistä kokemuksista

Luonto puhuttelee suomalaista. Mielipaikassa on hyvä olla, siellä on jotain kaunista, kiinnostavaa ja siellä voi tehdä mieluisia asioita. Tuore kirja kertoo muun muassa lentojätkän, larppaajan ja kasvitieteilijän tarinan siitä, miten maiseman merkitys syntyy.

Evon-kävijöitä - Kertomuksia Evolta -kirjan kansi
Kuva: Nina Keski-Korpela / Yle
Eveliina Niskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Porilainen tietokirjailija Suvi Vehmanen kertoo lumoutuneensa Lammin Evon maisemista. Noihin maisemiin liittyy myös vahva lapsuusmuisto.

– Ensimmäinen kokemukseni Evosta on vuodelta 1989, jolloin oli Uudenmaan partiopiirin leiri Evolla. Se jäi lapsen mieleen hyvin vaikuttavana paikkana. Leiriohjelmassa puhuttiin ”uuteen maailmaan astumisesta”, ja siltä se toden totta tuntui.

Tuoretta Evon-kävijöitä - Kertomuksia Evolta -kirjaa varten Vehmanen haastatteli 13 erilaista Evon-kävijää, joista kukin on valinnut mielipaikkansa alueelta. Heidät on myös kuvattu kirjaan mielipaikassaan. Osa kuvituksesta on valokuvaaja Fred Björkstenin käsialaa.

Evon-kävijöitä on monenlaisia, ja se näkyy myös teoksessa, kertoo Vehmanen.

– Yritin saada kirjaan erilaisia ihmisiä: nuoria, vanhoja, naisia ja miehiä. Myös heidän mielipaikkansa olivat hyvin monenlaisia. Oli kiinnostavaa havaita, miten ihmiset kokevat ympäristönsä ja mihin he kiinnittävät huomiota.

Luonnon kiehtovuus liittyy tunteisiin

Vehmanen pohti teosta tehdessään, mikä tekee jostakin paikasta merkityksellisen siellä kävijälle. Vastaus oli usein samansuuntainen.

– Paikka saa aikaan positiivisia tunteita. Siihen liittyy hyviä muistoja, ja usein hyvät hetket on jaettu jonkun tärkeän ihmisen kanssa. Sienestys, marjastus, metsästys tai retkeily liittyvät usein mielipaikkaan.

Omakohtainen kokemus on hyvän luontosuhteen ja maiseman kauneuden lähtökohta, Vehmanen kirjoittaa. Erikoisempaakin tekemistä Evon metsiin mahtuu.

– Yksi haastateltavista kertoi pelanneensa siellä live-roolipelejä. Minun mielestäni haltijat sopivat hienosti Evon satumaisiin maisemiin.

Asiantuntijoiden artikkelit täydentävät aiheita. Vehmasen teokseen on kirjattu ylös myös alueen kulttuurihistoriaa, jopa sotakokemuksia.

– Erään iäkkään haastateltavan mielipaikka oli Alisella Rautjärvellä, jossa hän kävi ruokkimassa joutsenia. Kerran paikalla oli ollut myös mies, joka oli syönyt saunan katolla kasvaneita vadelmia. Myöhemmin selvisi, että mies oli rintamakarkuri. Se oli koskettava tarina – eikä monessa paikassa muuten ole savusaunaa, jonka katolla kasvaa marjoja!

Suosittelemme