Hyppää sisältöön

Vuolenkoski on Vuoden kylä 2014 – "Ihan hullua sakkiahan tää on"

Kuudennes vuolenkoskelaisista lähti varhain sunnuntaina parin tunnin bussimatkalle hakemaan kotiin Vuoden kylä 2014 -palkintoa. Kahdeksan kylille jäänyttä asukasta dokumentoi sillä välin, miltä Vuolenkosken arki näytti samalla hetkellä, kun se julistettiin Vuoden kyläksi.

Kuva: Heidi Koljonen

Eero Paronen on Vuolenkosken kylän nuorimman asukkaan isä. Hänen vaarinsa taas oli perustamassa kyläyhdistystä vuonna 1980 eli ennen kuin Eero itse oli edes syntynyt.

Nyt 26-vuotias nuorimies on tuon samaisen kyläyhdistyksen puheenjohtaja. Iitin kuntaan kuuluva kylä on aiemmin valittu kolmesti Vuoden kymenlaaksolaiseksi kyläksi, mutta nyt Eero Paronen luotsasi Vuolenkosken yhdessä muiden kyläläisten kanssa Vuoden kyläksi.

– Me ollaan kaukana kuntakeskuksesta. Täällä tottuu siihen, että jos jotain haluaa, se pitää tehdä itse, Eero Paronen summaa kylän talkoohenkeä.

Vuosituhannen vaihteessa kyläläiset päättivät rakentaa kevyenliikenteenväylän.

– Tie oli puoliksi rakennettu, kun lupapaperit tuli. Minusta se on aika kuvaavaa tälle kylälle, aina ollaan vähän edellä, sanoo Lea Karkela.

Palkintojen jaon aikaan 14-vuotias Onni Kyrkkö rassailee veljensä kanssa kokoamaansa mopoa. Kuva: Tiina Kyrkkö

Ja kun kevyenliikenteenväylä sitten valmistui, päättivät kyläläiset tanssia sen päästä päähän.

– Huomas ohiajavien autoilijoiden katseista, että ai tää on se kylä, jossa tehdään niinku tykätään, kertoo Pauli Komppula bussin mikrofoniin.

Sunnuntaina 70 kyläläistä lähti yhdessä hakemaan Vuoden kylä 2014 palkintoa kotiin. Kotimatkalla onnelliset voittajat intoutuvat muistelemaan Vuolenkoskella viettämiään hetkiä.

Alkuperäinen, tuore ja tuleva vuolenkoskelainen

Aimo Kuukso asustaa yli satavuotiasta sukutaloaan. Siellä hän on asunut aina, paria lyhyttä poikkeusta lukuunottamatta: ensin vanhempiensa hoidettavana, sitten vanhempiaan hoivaten. Nyt Kuukso elelee yksin, mutta hoivattavaa riittää edelleen. Miehen mailla loistaa valtava auringonkukkapelto.

-Täällä on upea henki. Pois lähden sitten, kun vievät väkisin, Aimo Kuukso tuumaa.

Vuolenkoskella asuu 465 ihmistä, joista 10 syntyi viime vuonna. James kuuluu tuohon jättivuosikertaan. Kuva: Heidi Koljonen

Aune Laakso ja Petteri Voutilainen muuttivat Vuolenkoskelle kolme vuotta sitten. Luonto kutsui ja paikan valinta oli helppo.

-Ei tarvinnut miettiä, halusiko muuttaa elävään vai kuolevaan maaseutuun, Aune kertoo. Hän nauttii erityisesti yhteisöllisyydestä.

-Muuton jälkeen kyläläiset tuli toivottamaan tervetulleeksi, kertoivat, missä asuvat ja pyysivät kylään, Aune Laakso muistelee. Hän kertoo kuulleensa, että joillekin muuttajille on lämmitetty jopa sauna valmiiksi.

Kyläläiset ottavat uudet asukkaat vastaan avosylin. Jos sopivaa tonttia ei ole, tehdään töitä niin kauan, että sellainen löytyy. Isännät ovat jopa lohkoneet arvokasta viljelymaataan, kun muu ei ole auttanut.

Lea ja Pekka Karkelasta tulee iittiläisiä maanantaina, kun muuttolasti suuntaa Keravalta Vuolenkoskelle. He muuttavat Pekan kotitaloon, jonka maita he tosin ovat jo vuosikymmeniä viljelleet. Pelloilla kasvaa vehnää ja kuminaa ja Lean puutarhassa peräti 600 erilaista kasvia.

-Ihan hullua sakkiahan tää on, Lea nauraa.

Erityinen, erityisempi, Vuolenkoski

Vuolenkoskella asuu 465 ihmistä ja keski-ikä on vain 47 vuotta.

– En tiedä, mitä siinä kaivovedessä on, mutta viime vuonna tänne kylälle syntyi 10 vauvaa, Aune Laakso hymyilee.

Koulu on jo nyt niin täynnä, että liikuntatilat piti ottaa opetuskäyttöön. Sen seurauksena kunta lupasi rakentaa kylälle monitoimihallin.

– Me oltiin varustauduttu tekeen sekin itse, kyläyhdistyksen puheenjohtaja Paronen kertoo.

Kylän asukkaista peräti 70on yrittäjiä. Baarin, ompelijan ja käsityö- ja kahvituvan lisäksi kylässä pyörii yksityinen mielenterveysasiakkaiden hoito- ja kuntoutusasuntola. Maatiloilta löytyy highlandin –karjaa, strutseja ja alpakoita.

Leipuri Janne Arposelta on tilattu huomiseksi kalavoileipäkakku. Palkintojen jaon aikaan hän saalistaa siihen tuoreita raaka-aineita. Kuva: Saija Hatakka

Elinkeinoyhtiö Omakylä Vuolenkoski on yritys, jonka omistaa 139 kyläläistä yhdessä. Se paitsi tarjoaa yrittäjilleen yhteisen toimitilan, myös nostaa heitä aktiivisesti esiin. Omakylän hallituksen puheenjohtaja Ville Pisto on vain vuoden kyläyhdistyksen puheenjohtajaa vanhempi eli 27 –vuotias. Urheilupuolella vastuuta kantaa 20 -vuotias Heikki Lehtinen.

– Tässä kylässä toimii 16 yhdistystä ja niissä kaikissa tapahtuu muutakin kuin sääntömääräinen vuosikokous, kertoo Petteri Voutilainen.

Jos tämä kylä haluaa pistää pystyyn lasten tapahtuman, niin Läiskis! -se tapahtuu. Pomppulinnan ja paloruiskut hoiti paikalle oma VPK, sillä tottahan kylässä sellainenkin on.

– Naapurikylän rouva sanoi, että Vuolenkoski ei oo kylä, vaan tapa elää, summaa Lea Karkela.

Suosittelemme sinulle