Hyppää sisältöön

”Homoeroottiset Tom of Finland -merkit myydään loppuun”

Viikon päästä julkaistaviin Tom of Finland -postimerkkeihin kohdistuu poikkeuksellisen suuri kiinnostus. Itella Postin tuotepäällikkö uskoo, että merkkiarkit loppuunmyydään parissa viikossa.

Kuva: Itella Posti Oy / Finland
Minna Rinta-Tassi

Laajasti jo ennakkoon kansainvälistä kiinnostusta kerännyt, suomalaisen kuvataiteilijan ja homoikonin, Tom of Finlandin eli Touko Laaksosen nimikko-postimerkkiarkki tulee myyntiin ensi maanantaina 8. syyskuuta.

Itella Postin mukaan postimerkit ovat saaneet tiedotusvälineissä ja sosiaalisessa mediassa enemmän kansainvälistä huomiota kuin mikään postimerkki maailmassa aikaisemmin.

Merkkiarkkeja painetaan 200 000

Arkissa on kolme Tom of Finland -postimerkkiä. Arkkeja painetaan 200 000 kappaletta.

– Merkkiarkkien varastosaldo ei ole järin suuri. Uskon, että kaikki arkit myydään loppuun muutamassa viikossa. Toki voimme ottaa lisäpainoksen, Itella Postin tuotepäällikkö Petri Pohjolainen sanoo.

Uskon, että kaikki arkit myydään loppuun muutamassa viikossa.

Petri Pohjolainen

Tom of Finland -postimerkkiarkki on ollut ennakkomyynnissä Postin verkkokaupassa huhtikuusta lähtien. Kiinnostus on ollut poikkeuksellisen suurta. Jo ensimmäisenä päivänä verkkokauppa kaatui kävijäryntäyksen takia.

– Toki osasimme varautua siihen, että kuvat herättävät huomiota, mutta massiivinen mediahuomio oli kuitenkin yllätys, sanoo tuotepäällikkö Petri Pohjolainen.

Ennakkotilauksia voi tehdä merkkien ilmestymispäivään saakka.

– Arkkeja on tilattu ennakkoon useita kymmeniä tuhansia. Tilauksia on tullut kaikkialta maailmasta. Eniten kuitenkin Suomesta, mutta myös Yhdysvalloista, muista Pohjoismaista sekä Saksasta. Kaukaisimmat merkkitilaukset ovat tulleet Australiasta ja Etelä-Amerikasta.

Arkkeja on tilattu ennakkoon useita kymmeniä tuhansia. Tilauksia on tullut kaikkialta maailmasta.

Petri Pohjolainen

Paheksuntaa suomalaisilta

Itella Posti on saanut merkkien julkaisemisesta enimmäkseen positiivista palautetta, mutta homoeroottisuus on herättänyt myös paheksuntaa.

– Kaikki negatiivinen palaute on tullut suomalaisilta. Ulkomainen palaute on ollut kauttaaltaan positiivista, Petri Pohjolainen kertoo.

Tom of Finland on yksi tunnetuimpia suomalaisia kuvataiteilijoita maailmalla. Hän teki uransa aikana  

yli 3500 piirrosta. Postimerkkiarkkiin valitut kolme teosta ovat vuosilta 1978 ja 1979.

– Oli mielenkiintoista sukeltaa Tomin poikkeuksellisen himokkaaseen, maskuliiniseen ja mustavalkoiseen graafiseen maailmaan, kuvailee merkkien suunnittelusta vastannut graafinen suunnittelija Timo Berry.

Posteihin tulee myyntiin myös Tom of Finland -lahjapakkaus, jossa on postimerkkien lisäksi kortteja.

Postimuseossa Tampereella avautuu 6. syyskuuta näyttely Salaisuuksin suljettu -kirjeiden Tom of Finland. Näyttelyssä esitellään Touko Laaksosen kirjeenvaihtoa 1940-luvun alusta kuolinvuoteen 1991 saakka.

Tom of Finland -kortteja. Kuva: Posti

Suosittelemme sinulle