Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Barbien monet kasvot paljastuvat tuunaajan hyppysissä – kuvagalleria

Oululaisen Matleena Vartiaisen käsittelyssä suosikkinukke voi muuntua vaikkapa historialliseksi leidiksi, enkeliksi tai portoksi.

Barbie-nukke
Kuva: Hanna Juopperi / Yle
Hanna Juopperi
Avaa Yle-sovelluksessa

– Yleensä poistan meikit kynsilakanpoistoaineella, tukka lähtee ja etsin kangasmateriaalia ja muita oheistarvikkeita ja alan luoda siitä uudenlaista.

Oululaisen Matleena Vartiaisen käsissä barbiet saavat kokonaan uudenlaisen ulkoasun. Innoittajina voivat olla esimerkiksi historian henkilöt, hahmot tai tilanteet.

Vartiainen alkoi työstää barbeja uuteen kuosiin jo teini-ikäisenä ja ensimmäisenä innoittajana oli 1800-luvun Englanti.

– Viktoriaaninen leidi on tehty 16 vuotta sitten, hän kertoo vitriinissä esillä olevasta nukesta.

– Tädilläni oli mittava keräilybarbiekokoelma ja katselin niitä kaihoisasti, kun halusin tavis-barbieja näyttävämpiä hahmoja.

Rumuus kiinnostaa

Viktoriaanisen leidin jälkeen moni nukke on saanut uuden ilmeen. Vuodet ovat tuoneet myös muutoksen kädenjälkeen. Jos aikaisemmin muokatut barbiet olivat historiallisia leidejä tai keijukaisia, nyt Vartiainen innostuu myös rumuuden estetiikasta.

– Nykyään on vähän rajumpia ja puhuttelevampia hahmoja, surevaa leskeä ja Tim Burtonin innoittamaa kuollutta kreivitärtä.

Kauneuden perikuvana pidetyn, hyvin säilyneen 55-vuotiaan hahmon muokkaaminen kokonaan toisenlaiseksi on kiinnostavampaa.

– Kyllä se kiehtoo. En ole vielä siihen päässyt, että tekisin siitä ruman, raihnaisen noita-akan, mutta varmaan siihenkin vielä tullaan jonain päivänä.

Lapsuudessaan Matleena Vartiainen leikki barbeilla kuten moni ikätoverinsa. Jo silloin oli nähtävissä ensimmäisiä merkkejä tulevasta

– Ihan pienenä piirtelin tussilla naamaan ja kynin hiukset saksilla ihan lyhyiksi ja tein jostain ilmapalloista niille vaatteita, Vartiainen hymyilee.

Viime vuodet kellarissa

Vartiaisen muokkaamat nuket ovat olleet esillä taka-vuosina Suomen lelumuseota myöten, mutta viime vuodet ne ovat olleet lukkojen takana ja painuneet unholaan jopa tekijän itsensä mielessä. Eräänä päivänä hän kuitenkin kaivoi ne esiin.

– Ne olivat kellarissa pölyttymässä. Halusin näyttää niitä tyttärelleni ja siitä sain idean kysyä museolta kiinnostusta, etteivät ne homehdu kellarissa rottien pesäksi. Ajattelin, että nämähän on aika hienoja, mitä nämä täällä tekee.

Tämän jälkeen uusia hahmoja on syntynyt lisää ja Oulussa 2. syyskuuta auenneessa näyttelyssä on esillä myös tuoreita fantasiabarbeja.

Näyttely on avoinna Pohjois-Pohjanmaan museossa Oulun Ainolan puistossa 2. marraskuuta asti.

Suosittelemme