Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Israelin takavarikoima Estelle-avustuslaiva pääsee vapauteen – Israelin hallitus hävisi

Kaksi vuotta Gazassa takavarikossa ollut avustuslaiva Estelle on vapautettu Israelin oikeuden päätöksellä. Estellen miehistössä toiminut Mika Jämiä iloitsee asiasta, sillä Gazan tilanne on taas pinnalla, ja alueelle kaivataan kansainvälistä painostusta.

Estelle-laiva Ashdodin satamassa Israelissa 20. lokakuuta 2012.
Kuva: Jim Hollander / EPA
Sari Toivonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Israelin viranomaiset estivät avustuslaiva Estellen pääsyn päämääräänsä Gazaan lokakuussa 2012. Siitä lähtien laiva on ollut Israelin valtion takavarikossa. Useiden oikeudenkäyntien jälkeen Israelin oikeuslaitos vapautti Estellen viime viikonloppuna. Oikeuden päätöksestä kertoi maanantaina Turun Sanomat.

– Vastustajana oli Israelin valtio eli melko iso vastustaja. Toisaalta oli hienoa nähdä, että Israelin siviilioikeus on vahva, tuomarit tiukkoja eikä se tanssi välttämättä armeijan pillin mukaan, sanoo Estellen miehistöön kuulunut Mika Jämiä.

Estelle on poikkeuksellinen alus. Laivalla on katu-uskottava historia.

Mika Jämiä

Jämiä ei täysin usko siihen, että Estellen keula kääntyy nyt kohti Pohjoismaita.

– En tiedä, tyytyykö Israelin valtio oikeuden päätökseen. Jos se valittaa, voi siinä taas kierähtää pari vuotta ennen kuin laiva saadaan vapaaksi. Olisihan vapautus nyt hyvä, sillä se on poikkeuksellinen alus. Sillä laivalla on katu-uskottava historia.

Gazassa tehdään Jämiän mukaan myös omaa alusta, joka lähtisi aikanaan sieltä päin purkamaan saartorengasta.

Matka oli täyttä juhlaa ilman lopputapahtumia

Laiva otettiin haltuun pari vuotta sitten ja sen sisältö takavarikoitiin.

– Olimme pidätettynä vajaan viikon ja laiva jäi sinne. Osa miehistöstä pääsi pois heti mikäli he suostuivat allekirjoittamaan paperin, jonka mukaan he olivat tulleet laittomasti maahan. Kreikkalaiset suostuivat tähän, muistelee Mika Jämiä.

Jämiä ei päässyt heti takaisin Suomeen, sillä hän jäi tukemaan miehistöön kuulunutta israelilaista, jota syytettiin maanpetoksesta.

– Reissu oli ilman näitä lopputapahtumia yhtä juhlaa siinä mielessä, että osanotto ympäri Eurooppaa oli hyvä ja lämmin. Gazan asia on muualla Euroopassa paljon selkeämpi kuin Suomessa. Muualla meitä olivat tapaamassa pormestarit aina ministereitä myöten.

Matkan loppuosassa Estellen miehistö koki stressaavia hetkiä Israelin merivoimien takia.

– Nähtiin tutkasta, että viisi alusta seuraa meitä kaiken aikaa. Emme voineet olla varmoja, koska ne tulevat kimppuun. Lisäksi laiva oli täynnä rauhan ihmisiä ja politiikkoja. Heitä yritettiin sitten siinä kouluttaa kohtaamaan Gazassa toimivat erikoisjoukot.

Suosittelemme