Hyppää sisältöön

Räsänen: Pikaradikalisoituminen on kasvussa - ekstremismin suitsimista pohditaan

Äkkinäinen radikalisoituminen liittyy ministeri Päivi Räsäsen mukaan muun muassa ISIS-järjestön internetin kautta levittämään propagandaan. Räsänen sanoo, että passin tai kansalaisuuden vieminen taisteluun lähtevältä on juridisesti vaikea asia. Tätä pohditaan silti niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa.

Päivi Räsänen. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva
Yle Uutiset

Suomesta on lähtenyt noin 40 sotilasta Syyrian taisteluihin, ja merkittävä osa heistä on toiminut ISIS-joukoissa. Tämä on sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) mukaan suhteutettuna Suomen väestöön ja Suomessa asuvaan islamilaiseen väestöön suuri määrä.

Siksipä Suomessakin nyt mietitään, voisiko matkustamisen taistelualueelle kriminalisoida tai viedä passin tai kansalaisuuden taisteluihin lähtevältä. Asia on vasta pohdinnan tasolla.

Kaksoiskansalaisuus kuitenkin saattaisi Räsäsen mukaan mahdollistaa jopa tietyissä tilanteissa kansalaisuuden perumisen.

Räsästä huolettaa se, että lähtijöiden joukossa on nuoria, jopa alaikäisiä. Pikaradikalisoituminen on hänen mukaansa uusi ilmiö, joka on lisääntynyt.

Nuoren mielenmuutos saattaa silloin tapahtua muutamassa viikossa. Ilmiö liittyy Räsäsen mukaan muun muassa ISIS-järjestön internetin kautta levittämään propagandaan.

Ensi viikolla kokoontuva sisäisen turvallisuuden ministeriryhmä seuraa ilmiötä puolivuosittain väkivaltaisen ekstremismin seurantaohjelman avulla.

Ihmistä ei voi jättää ilman kansalaisuutta

Euroopassa käydään keskustelua, voitaisiinko passi tai kansalaisuus ottaa pois henkilöltä, joka aikoo lähteä taistelemaan. Keskustelua käydään myös siitä, voitaisiinko matkustaminen taistelualueelle kriminalisoida.

– Nämä ovat erittäin vaikeita kysymyksiä lainsäädännöllisesti. On pohdittava, miten ne sopivat suomalaiseen lainsäädäntöön.

Henkilöä ei kansainvälisten sopimusten mukaan voi jättää kokonaan ilman kansalaisuutta. Kaksoiskansalaisuus kuitenkin saattaisi Räsäsen mukaan mahdollistaa tietyissä tilanteissa kansalaisuuden perumisen.

Pohdinnassa on myös, voitaisiinko kriminalisointia tiukentaa niiden henkilöiden kohdalla, jotka ovat todennetusti osallistuneet taisteluihin.

Sisäministeriössä valmistellaan lainsäädäntöä siitä, että poliiisi pystyisi esimerkiksi lentoliikenteessä nykyistä helpommin pääsemään matkustajaluetteloihin.

Tämä lakiesitys on vireillä, mutta muita erityisiä lakiesityksiä asiassa ei Räsäsen mukaan ole tällä hetkellä tekeillä.

"Palaajat voivat tuoda turvattomuutta"

Räsästä huolettaa myös ISIS-taistelijoiden paluu Suomeen.

– Jos radikalisoituneet, taisteluissa kouliintuneet henkilöt palaavat takaisin, he voivat tuoda mukanaan turvattomuutta. Tähän ilmiöön täytyy nyt puuttua.

Suojelupoliisilla on ilmiön tarkkailussa keskeinen rooli, ja suojelupoliisi tekee yhteistyötä myös paikallispoliisin kanssa.

– Olemme kehittämässä ankkuritoimintaa, jolla pyritään puuttumaan asiaan ennaltaehkäisevästi jo silloin, jos käy ilmi, että henkilöllä on aikeita lähteä mukaan tällaiseen toimintaan.

Helsingin poliisilla on jo kokemusta ankkuritoiminnasta. Moniammatillista, poliisivetoista toimintaa pyritään laajentamaan kaikkiin poliisilaitoksiin.

Suosittelemme sinulle