Hyppää sisältöön

Ruotsissa estetty kaksi islamistien terrori-iskua

Ruotsin turvallisuuspoliisi on tehostanut tiedustelutoimintaansa. Islamilaisen terrorin uhka on Ruotsissa suurempi kuin monissa muissa maissa, kertoo turvallisuuspoliisi Säpo Aftonbladet-lehdelle.

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo on onnistunut estämään kaksi terrori-iskua. Asiasta kertoo sanomalehti Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun).

Lehti on haastatellut Säpon operatiivista päällikköä Anders Kassmania. Hän kertoo, ettei Säpo ole aikaisemmin kertonut tapahtumista, koska se ei ole halunnut aiheuttaa huolta yleisön keskuuteen.

Tukholman keskustassa tehtiin itsemurhaisku joulukuussa 2010. Ruotsin poliisi ei ollut lainkaan osannut varautua Ruotsin kansalaisen, mutta Englannissa asuneen miehen pommi-iskuun. Tämän jälkeen Säpo on huomattavasti lisännyt tiedustelutoimintaansa, Kassman kertoo. Vaikka Kassman ei tätä suoraan sano, haastattelusta voi päätellä, että iskuyritykset on tehty Tukholman iskun jälkeen.

Säpo-johtajan mukaan iskuista saatiin tieto poliisin oman tiedustelutoiminnan avulla. Iskut oli suunniteltu tehtäviksi Ruotsissa.

Iskuja suunnittelivat väkivaltaiset islamistit, jotka asuivat Ruotsissa. Kohteet olivat myös Ruotsissa. Kassman ei paljasta, suunnittelivatko terroristit itsemurhaiskuja.

- Puhumme terrori-iskuista. Se on riittävän vakavaa, hän toteaa.

Toisin kuin suuri yleisö uskoo, Ruotsista on tullut väkivaltaisten islamistien maalitaulu, Kassman kertoo haastattelussa.

Ruotsiin kohdistuva uhka on jopa suurempi kuin moniin muihin maihin, hän sanoo. Islamistit ovat panneet merkille mm. Ruotsin osallistumisen Afganistanin operaatioihin. Myös pilapiirtäjä Lars Vilks muistetaan.

Säpo on eniten huolissaan maahanmuuttajataustan omaavista Ruotsin kansalaisista, jotka matkustavat Syyriaan tai muihin islamistisiin kriisipesäkkeisiin. Kun he palaavat takaisin, ovat he usein erittäin traumatisoituneita ja radikalisoituneita, Kassman sanoo Aftonbladetille.

Suosittelemme sinulle