Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Porotalous on miljardiluokan toimintaa

Tuoreen selvityksen mukaan Suomen ja Ruotsin porotalous tuottaa noin 1,3 miljardin euron kokonaisliikevaihdon, kun mukaan lasketaan myös esimerkiksi porosta jalostettujen tuotteiden myynti sekä porotalouden merkitys matkailulle. Porotalous työllistää Suomessa ja Ruotsissa yhteensä 15.000 henkilöä suoraan tai välillisesti.

Ruotsalaista yritystalouskonsulttia Bengt Erikssonia haastattelee Jyri Tynkkynen. Kuva: Vesa Toppari / Yle
Jyri Tynkkynen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruotsalainen konsultti Bengt Eriksson sai tehtäväkseen selvittää poronhoidon merkityksen ja taloudellisen merkityksen vuosi sitten järjestetyn seminaarin tuloksena. Seminaarissa kaksi porotuotteita valmistavaa yritystä, lihanjalostaja Polarica ja nahanjalostaja Kero Leather, esittivät huolensa poronhoidon negatiivisesta kehityksestä Suomessa ja Ruotsissa.

Porotalousselvityksen kustannuksista vastasivat muun muassa Norrbottenin lääninhallitus ja Suomen Paliskuntain yhdistys.

Selvityksen mukaan Ruotsissa porotalous tuottaa vuodessa palkkatuloja 164 miljoonaa euroa, verotuloja 109 miljoonaa euroa ja yrityksille liikevaihtoa 218 miljoonaa euroa.

Selvityksessä ei eritellä tarkemmin Suomen vastaavia lukuja. Sen mukaan kuitenkin Suomessa ja Ruotsissa poronhoito tuottaa yhteen laskettuna noin 1,3 miljardin euron kokonaisliikevaihdon ja työllistää suoraan tai välillisesti yhteensä 15 000 henkilöä.

Ruotsissa on poroja noin 30% enemmän kuin Suomessa, mutta porojen teurastusarvo on Suomessa lähes 15 prosenttia suurempi.

Suosittelemme sinulle