Hyppää sisältöön

Joensuulaisoperetissa voit löytää myös ravintola Jokelan kohtalon

Tuttuja operettisävelmiä, 1920-luvun tunnelmaa ja kolmiodraamaa tarjoaa Joensuussa nähtävä Operet Cabaret. Idea operettirevyystä syntyi Timo ja Talvi-Maaria Turusen päässä TV-sarjaa seuratessa. Yksi operetin roolin esittäjistä on pianovirtuoosi Kemal Achourbekov.

Kuva: Mona Hormia
Tapio Laakkonen

Timo ja Talvi-Maaria Turunen ovat intoa täynnä ennen ensi-iltaa. Operettirevyytä on työstetty vuoden alkupuolelta asti. Idea Operet Cabaretista syntyi TV:n ääressä:

– Viime syksynä katsottiin Timon kanssa sarjaa nimeltä Boardwalk Empire. Siitä tuli ahaa-elämys, voisiko 1920-luvun ja operetin yhdistää, niissä on parhaimmillaan jotain samanlaista iloa ja kuplivuutta, sanoo Talvi-Maaria.

– Kyseessä on musiikkirevyy, joka sijoittuu 1920-kuvun Berliiniin. Laulut tulevat tutuista opereteista, mukana on lauluja muun muassa _Hymyn maasta _ja Iloisesta leskestä. Tarina on meidän omaa käsialaa, lisää Timo.

Jokelan kohtalo löytyy tarinasta

Operetin tarinasta on löydettävissä yhtymäkohtia myös tämän päivän Joensuuhun.

– Operetin alussa tullaan huomaamaan, että kapakan ja kabareen parhaat päivät on jo nähty. Säpinää syntyy, kun Berliinistä pitkään poissa ollut kapakan entinen asiakas on ostanut talon ja aikoo häätää kabareen talosta pois ja rakennuttaa pankin kapakan tilalle.

– Kyllähän tässä on nähtävissä Jokelan kohtalo, naurahtaa Kemal Achourbekov.

Kemal Achourbekovin rooli on olla ravintolan Isäntä Moriz. Kemal ei ole näyttelijän roolissa vuorosanoja Suomessa juuri lausunut, edellisen kerran näin tapahtui vuosikymmeniä sitten. Tilanne ei Kemalia kovasti jännitä, mutta vuorosanat ovat kuitenkin hänelle kaikkein haastavin osuus Kabareessa.

– Helpointa minulle on soittaminen, se on sujunut nuoresta pitäen. On todella hauskaa tehdä myös näyttelijän työtä, viimeksi näin taisi tapahtua Moskovan konservatoriossa jossakin pienessä roolissa opiskeluaikana. Kyllä minulle haastavinta on muistaa missä vaiheessa mitäkin lausutaan ja miten, tuumailee pianovirtuoosi.

Operetin on ohjannut Minna-Maria Virtanen Joensuun kaupunginteatterilta. Jokaisessa näytöksessä nähdään myös tanssipari tanssiurheiluseura Jokipadasta. He toimivat ravintolan henkilökuntana ja kabareen tanssiparina.

Jatkoa toivotaan

Operet Cabaret nähdään Joensuussa kolme kertaa ja kerran Kiteellä. Tekijät kuitenkin toivovat, että kabaree jäisi elämään ja sitä esitettäisiin myös ensi vuoden puolella niin Pohjois-Karjalassa kuin muuallakin Suomessa. Operettirevyyn rooleissa nähdään tenori Timo Turunen, sopraano Talvi-Maaria Turunen, baritoni Juha Kotilainen, sopraano Henna-Mari Luolamo, viulisti Olli Hirvikangas ja pianisti Kemal Achourbekov.

Esitykset Joensuun Konservatorion salissa

la 6.9.2014 klo 18.00

su 7.9.2014 klo 15.00

la 8.11.2014 klo 18.00

Kiteesali, Kitee

pe 31.10.2014

Suosittelemme sinulle