Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Kamppailulajit kasvattavat suosiotaan

Suomessa lasten vapaaottelukilpailut sallittiin vuoden alusta lähtien. Vastustajia huolestuttavat päähän kohdistuvat iskut. Harrastajien mukaan laji nimenomaan opettaa väistämistekniikoita.

Juha Tarvainen, 12
Juha Tarvainen, 12, on harrastanut muita kamppailulajeja jo ennen vapaaottelua. Kuva: Lasse Tuorila
Hannele Valkeeniemi
Avaa Yle-sovelluksessa

Kamppailulajeilla on Suomessa nyt voimakas noste. Esimerkiksi Tampereelle avataan pikapuoliin Suomen suurimpiin kuuluva, noin 2 100 neliömetrin kokoinen liikuntakeskus, joka keskittyy kamppailulajeihin, mm. brasilialaiseen jujutsuun, defendoon, potkunyrkkeilyyn, lukkopainiin ja vapaaotteluun. Näiden lajien suoraviivaisuus kiehtoo monia.

Tulee ihan järkyttävä adrenaliinipurkaus. Se on ihan mahtavaa!

Jesse Mutikainen, 14, vapaaottelun harrastaja

– Nämä lajit ovat moderneja kamppailulajeja, ne perustuvat  toimiviin tekniikoihin. Niissä ei esimerkiksi tehdä joitain liikesarjoja, kuten eräissä itsepuolustuslajeissa. Ja ihmiset uskovat näihin, kertoo Tampereelle perustettavan uuden salin toimitusjohtaja ja voimaharjoittelun opettaja Henri Aaltonen.

Kehitys seuraa kansainvälisiä trendejä. Vapaaottelu on yksi nopeimmin suosiotaan kasvattava laji. Samalla se jakaa mielipiteitä rajuutensa vuoksi.

– Tarkoitus on nostaa kamppailulajit  kellareista koko kansan keskuuteen. Tampereen uuteen liikuntakeskukseen tulee 800 neliön kuntosali ja eri kamppailulajien kursseja. Ohjaajat ovat SM- ja EM-mitalisteja omissa lajeissaan. Kyllä tässä on tarkoitus tähdätä vahvasti  myös kilpailutoimintaan, alkuun brasilialaisessa jujutsussa ja vapaaottelussa.

Jesse Mutikainen, 14
Jesse Mutikainen, 14, nauttii vapaaottelukilpailujen tuomasta adrenaliinipurkauksesta. Kuva: Lasse Tuorila

Vapaaottelukilpailut sallittu myös lapsille

Junioreiden vapaaottelusta Suomessa vastaavan ja vapaaotteluliiton varapuheenjohtaja Mikko Suvanto sanoo, että kamppailulajeilla on ollut kovaa nostetta Suomessa jo kymmenkunta vuotta. Tämän vuoden alusta lähtien lasten vapaaottelukilpailut sallittiin myös Suomessa.– Se on vähän niin kuin vuoristorata. Mennään vähän tasaseen, ja sitten kun tulee kisat, lähetään nousuun. Sit kun päästään just siihen kisapäivälle, kun matsi alkaa, sit se lähtee kunnon syöksylaskuun ja tulee ihan järkyttävä adrenaliinipurkaus. Se on ihan mahtavaa, kertoo 14-vuotias Jesse Mutikainen torstainSilminnäkijä-ohjelmassa.Lajin rajuuden vuoksi junioreiden pääsy kilpailuihin on synnyttänyt myös kovaa kritiikkiä. Vastustajat ovat erityisen huolissaan päähän kohdistuneista iskuista. Puolustajat taas korostavat, että laji perustuu tekniikoille, joista yksi on iskujen väistäminen.– Varsinkin vapaaottelu on näyttävä laji, vaikka jakaakin ihmisten mielipiteitä. Kun suomalaiset ovat pärjänneet maailmalla, on se tuonut lisää harrastajia saleille. Lajin kiehtovuus on siinä, että vapaaottelumatsin voi voittaa niin monella tavalla, esimerkiksi nyrkkeilemällä tai painimalla, arvioi Mikko Suvanto.

Juha Tarvainen ja Jesse  Mutikainen
Kuva: Lasse Tuorila

Suvannon mukaan kamppailulajit kiinnostavat myös kuntoilumielessä.

– Jos saleissa panostettaisiin kamppailulajeihin enemmän, kysyntää kyllä olisi. Voisi tarjota vaikka kuntovapaaottelua.

Kuntoilusalit ovat vahvasti ketjuuntumassa. Myös kamppailulajeihin keskittyvät liikuntakeskukset hakevat toisiaan ja tulevaisuudessa tullaan todennäköisesti näkemään kamppailusaliketjuja, jotka yhtenäistävät opetustaan ja toimintamallejaan.

Lasse Tuorila

Suosittelemme