Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Maailmassa tehdään itsemurha joka 40. sekunti

Eniten itsemurhia tehtiin Guyanassa, 44,2 jokaista 100 000 asukasta kohti. Maailmanlaajuisesti itsemurhien aste on korkein yli 70-vuotiailla.

Tiina Forsberg
Avaa Yle-sovelluksessa

Maailmassa tehdään itsemurha joka 40. sekunti, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO:n ensimmäinen itsemurhien ehkäisyyn tähtäävä raportti. Eniten itsemurhissa kuolee vanhuksia, YK:n alainen järjestö kertoi torstaina.

Raportista käy ilmi, että itsemurhissa kuolee enemmän ihmisiä kuin konflikteissa, sodissa ja luonnonkatastrofeissa yhteensä. Neljännes itsemurhista tehdään ns. rikkaissa maissa, maanosittain suurimmat itsemurhaluvut ovat keskisessä ja itäisessä Euroopassa sekä Aasiassa. Yleisimpiä keinoja itsemurhaan ovat hirttäytyminen, ampuminen sekä erityisesti maaseudulla hyönteismyrkyt.

Raportti kertoo, että miesten itsemurhariski on kaksinkertainen naisiin verrattuna. Kehittyneissä maissa miesten itsemurhaluvut ovat jopa kolminkertaiset naisiin verrattuna.

Köyhemmissä ja keskituloisissa maissa nuoret ihmiset sekä vanhemmat naiset tekevät itsemurhan rikkaita maita yleisemmin.

– Maailmanlaajuisesti itsemurhien aste on korkein yli 70-vuotiailla. Joissain maissa korkeimmat luvut nähdään kuitenkin nuorissa. Huomattavaa on, että itsemurha on toiseksi yleisin kuolinsyy 15 - 29-vuotiailla maailmanlaajuisesti, WHO:n raportti kertoo.

Tutkimuksessa verrattiin 172 maan tietoja. Vuonna 2012 korkeamman tulon maissa oli hieman korkeampi itsemurha-aste –12,7 jokaista 100 000 asukasta kohti – kuin köyhemmissä ja keskitulon maissa, jossa määrä oli 11,2 per 100 000 asukasta. Väkimäärä on kuitenkin niin paljon suurempi jälkimmäisen ryhmän maissa, joten itsemurhista kolme neljännestä tehtiin köyhissä tai keskitulon maissa.

Määrällisesti kolmasosa kaikista itsemurhista tehtiin Aasian kaakkoisosissa, johon oli laskettu Pohjois-Korea, Intia, Indonesia ja Nepal.

Luvut saattavat olla myös vajavaisia, sillä kaikissa maissa itsemurhista ei pidetä tarkkaa tilastoa. Itsemurha tai sen yritys on yhä rikos 25 maassa, pääosin Afrikassa, Etelä-Amerikassa ja Aasiassa.

Eniten itsemurhia suhteessa väkilukuun tehtiin Guyanassa, 44,2 100 000 asukasta kohti. Pohjois- ja Etelä-Korea tulivat seuraavina, 38,5 ja 28,9 itsemurhaa 100 000 asukasta kohti.            

Venäjällä luku oli 19,5. Suomessa itsemurhat ovat vähentyneet: kun vuonna 2000 itsemurhia tehtiin 20,8 100 000 asukasta kohti, vuonna 2012 itsemurhia tehtiin 14,8 per 100 000 asukasta.

Suosittelemme sinulle