Hyvänä sienivuonna kannattaa takoa sekä sienituntemuksen, että pakastimen täyttämisen kanssa.
Eläkkeellä oleva professori, sieniasiantuntija Marja Härkönen sanoo, että muutaman asian kun muistaa, niin aloittelijakin pääsee helpolla.
– Kun sienen poimii maasta, se kannattaa heti siivota hyvin. Turha sitä on kotiin roskia kantaa.
– Itse olen tosi ronkeli: jos sieni on hiukankin huono, niin pois vaan!
Esimerkiksi tatit ovat hyviä poimittavia aloittelijoille. Niiden käsittely on helppoa, kun niitä ei tarvitse ryöpätä lainkaan.
– Tatit paloitellaan kuiviltansa pannulle ja odotetaan, että niiden oma liemi eli kudosneste irtoaa ja hiljalleen haihtuu. Sienet hiukan esikypsyvät siinä ja bakteerit kuolevat.
– Tatteja ei missään nimessä kannata keittää vedessä, niistä tulee limaisia löllöjä.
Esikypsennetyistä tateista voi valmistaa saman tien ruokaa tai ne voi viilentää ja pakastaa tiiviissä pussissa.
– Kuivaaminen on hyvä konsti, jos on kuivuri. Tateista leikataan tasapaksuja siivuja, jotta ne kuivuvat tasaisesti. Kun kuivatut sienet säilyttää ilmatiiviissä astiassa, ne kestävät vuosikausia hyvinä, Härkönen sanoo.
Marja Härkönen näyttää videolla, miten ykkösluokan herkkutatti poimitaan ja puhdistetaan myynti- ja syöntikuntoon.