Hyppää sisältöön

USA ja Venäjä keskustelemaan, onko ydinasesopimusta rikottu

Yhdysvallat pelkää, että Venäjä rikkoo Ronald Reaganin ja Mihail Gorbatshovin hyväksymää ydinasesopimusta. Venäläisen kenraalin kerrotaan jo keväällä vaatineen, että Venäjän on irtauduttava sopimuksesta.

Voitonpäivän paraati moskova.
Viton päivän paraati moskovassa 2013. Kuva: Sergei Ilnitsky / EPA
Yrjö Kokkonen

Yhdysvaltain ja Venäjän viranomaiset tapaavat torstaina Moskovassa ja keskustelevat, onko Venäjä rikkonut keskimatkan ydinohjuksista vuonna 1987 solmittua ns. INF-sopimusta.

Tapaamisesta kertoo Venäjän ulkoministeriö.

Yhdysvallat on jo jonkin aikaa epäillyt, että Venäjä tietoisesti rikkoo INF-sopimusta. Yhdysvaltain ulkoministeriö julkaisi heinäkuun lopussa raportin, kuinka eri maat ovat toteuttaneet aserajoitussopimuksia. Raportissa esitettiin väitteitä, että Venäjä olisi jo vuosien ajan rikkonut sopimusta. 

Tämän jälkeen Yhdysvaltain presidentti Barack Obama lähetti venäläiselle virkaveljelleen Vladimir Putinille kirjeen, jossa hän peräsi selvitystä Venäjän toiminnasta. Myös Naton piiristä on vaadittu Venäjää noudattamaan sopimusta.

Suurvaltajohtajien Ronald Reaganin ja Mihail Gorbatshovin allekirjoittama sopimus kieltää osapuolilta 500 - 5 500 kilometriä kantavien ballististen ja risteilyohjusten hallussapidon, kehittämisen ja kokeilun.

Yhdysvallat on huolissaan varsinkin Venäjän kehittämästä R-500-ohjuksesta, joka tunnetaan myös nimellä Iskander K.

Suosittelemme sinulle