Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Kanerva yllättyi uusista Venäjä-pakotteista: Ollaan pakotteiden kierteessä

EU-komission mukaan tämänkertaisissa pakotteissa on kaksi listaa, toisella on talouspakotteita ja toisella listalla noin 20 uutta henkilöä, jotka ovat henkilöpakotteiden piirissä.

Ilkka Kanerva
Ilkka Kanerva Kuva: Sergei Chirikov / EPA
Paula Tapiola
Avaa Yle-sovelluksessa

Euroopan unioni on ilmoittanut, että se aikoo asettaa uusia Venäjän vastaisia pakotteita toimeen tänään maanantaina. Tieto yllätti Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) yleiskokouksen presidentti Ilkka Kanervan.

– Kyllä. Minun arvioni vielä tänään aamulla oli sellainen, että tästä olisi menty yli ratkaisulla, jossa EU olisi näyttänyt korttejaan. EU:lla on tällainen valmis paketti odottamassa, mikäli selvä tulitaukorikkomus tapahtuu. Niiden toimeenpano olisi jäänyt riippumaan siitä, miten tulitauko loppujen lopuksi pitää, Ilkka Kanerva (kok.) kertoi Ylen Ajantasa-ohjelmassa.

Kanerva huomauttaa, että Etyjin raporttien mukaan tulitauko on pitänyt kohtuullisen hyvin, vaikkei se olekaan ollut täydellinen. Mariupolin ja Luhanskin kaupungeista on raportoitu noin tunnin pituisista tulituksista.

– Se on ollut todella pienimittaista siihen avoimeen räiskimiseen verrattuna, jota siellä on viime viikkoina tapahtunut. Tulitauko on suhtkoht pitänyt.

EU-komission mukaan tämänkertaisissa pakotteissa on kaksi listaa, toisella on talouspakotteita ja toisella listalla noin 20 uutta henkilöä, jotka ovat henkilöpakotteiden piirissä. Nämä henkilöt ovat joko Venäjän hallinnon Kremlin lähipiiriä tai Krimiin tai Itä-Ukrainaan liittyviä päätöksentekijöitä. Venäjä on jo uhannut vastapakotteilla, muun muassa ilmatilansa sulkemisella.

– Tässä ollaan selvässä pakotteiden kierteessä. Itse toivoisin, että päästäisiin sellaisesta politiikasta ulos ja saataisiin kierre katkaistua. Päästäisiin tulitauon vahvistamiseen ja tekemään sen jälkeisiä toimia, eli rajavalvonta ja rauhanneuvottelut saataisiin kunnolla raiteille. Nyt ollaan vähän uuden arvion tilanteessa EU:n tämänpäiväisten toimien jälkeen, Ilkka Kanerva sanoo.

Suosittelemme