Perinteisten nettihuutokauppojen ja yleiskirppareiden lisäksi verkko on pullollaan erilaisia kaupunginosien omia kierrätysryhmiä. Myös harrastuksiin, elämänvaiheisiin ja elämäntapoihin liittyvät nettikirpparit ovat lisääntyneet. Myös monilla merkkituotteilla on omat Facebook-ryhmänsä.
Kansallinen nuorisotutkimus 2014 kertoo, että yli puolet 15–30-vuotiaista on ostanut käytettyjä tavaroita netistä.
– Kierrättämisessä näkyy erityisesti se, että verkon mahdollisuuksia hyödynnetään entistä enemmän, kertoo tutkija Pauli Komonen 15/30 Researchista.
– Facebookiin syntyy paljon erilaisia kierrätysryhmiä, jotka myös luovat uudenlaista paikalliskulttuuria, kaupunginosakulttuuria sekä erilaisia elämänvaiheisiin ja elämäntapoihin liittyviä ryhmiä.
– Ihmiset löytävät kierrättämisen myötä toisensa vähän uudella tavalla.
"Kierrättämisestä on kadonnut köyhyyden leima"
Tutkimukseen vastanneista 38 prosenttia kertoo, että uusia hankintoja tehdessään he miettivät ensin, voisiko kyseisen tavaran löytää käytettynä. Tutkijan mukaan kierrätys ei olekaan enää köyhäilyä, vaan trendikästä.
– Kierrättämisestä on jo kauan sitten karissut köyhyyden leima.
– Siinä on paljon trendikkäitä piirteitä. Kierrätys tarjoaa ikään kuin seikkailullisuutta ja onnekkaita sattumia arkeen. Kierrätyksen kautta voi rakentaa yksilöllisyyttä, mutta toisaalta se mahdollistaa erilaisten yhteisöjen luomisen. Se on aika monipuolinen ilmiö, joka kukoistaa verkossa, mutta myös sen ulkopuolella, kertoo Pauli Komonen.
Tutkimuksen mukaan 37 prosenttia nuorista tai nuorista aikuisista kertoo tietoisesti vähentäneensä kuluttamistaan.
"Shoppailu voi olla sosiaalista myös netissä"
Nuoret arvostavat toisaalta ostamisen helppoutta ja nopeutta netissä, mutta toisaalta he ovat valmiita näkemään paljonkin vaivaa esimerkiksi etsiessään tiettyä tavaraa kierrätysryhmistä tai verkkokaupoista.
– Siinä on mielenkiintoinen ristiriita. Arvelen, että helppous ja nopeus kumpuavat verkon maailmasta, jossa on totuttu siihen, että asiat tapahtuvat nopeasti ja tiedon löytää välittömästi.
– Netissä ostotapahtuman ja maksun voi tehdä nopeasti. Mutta on joitakin tuoteryhmiä, joiden hankkimisessa halutaan nähdä vähän enemmän vaivaa ja halutaan kulutuksesta kokonaisvaltaista elämystä.
– Vaatteet ja erilaiset design-esineet ovat esimerkkinä tällaisista tuotteista.
Myös matkailuun liittyvät kierrätyshenkiset toiminnat, kuten asuntojen vuokraaminen toisilta ihmisiltä on eräs nouseva trendi ja majapaikan etsimiseen ollaan valmiita näkemään vaivaa sekä kuluttamaan aikaa.
– Nuoret ja nuoret aikuiset haluavat matkailupalveluilta kierrätyshenkistä uniikkiutta, Komonen sanoo.
Osa nuorista kertoo tekevänsä yhdessä ystäviensä kanssa ostoksia netissä.
– Shoppailu voi olla siis sosiaalista myös netissä.