Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Pääseekö Tom of Finland Venäjälle? – Yle Tampere testaa

Postin homoeroottiset Tom of Finland -merkit ovat herättäneet laajaa kiinnostusta maailmalla. Vaan mitä postimerkeistä tuumataan Venäjällä, jossa on voimassa homopropagandan kieltävä laki? Me testaamme.

Tom of Finland -postimerkkejä postipaketissa
Kuva: Yle
Kirsi Matson-Mäkelä
Avaa Yle-sovelluksessa

Itella Posti Oy julkaisi maanantaina rohkean postimerkkiarkin, jossa on kolme Tom of Finlandin eli Touko Laaksosen piirtämää homoeroottista kuvaa. Yle Tampere haluaa testata, miten Venäjän posti ja tulli suhtautuvat näihin postimerkkeihin.

Lähetimme tiistaina Moskovaan ja Pietariin sekä kaksi postipakettia että kaksi kirjettä, jotka on maksettu joko kokonaan tai osittain Tom of Finland-postimerkeillä.

Suomen postin mukaan kirje menee Venäjälle perille keskimäärin 6-9 arkipäivässä. Postipaketilta kestää yleensä 14 työpäivää saapua perille.

Yle Tampereen posti lähti liikkeelle Tampereen pääpostista tiistaina puoliltapäivin. Postivirkailijan mukaan ne ovat illalla Tampereen postinlajittelukeskuksessa ja keskiviikkona Helsinki-Vantaan lentokentällä, josta ne lähtevät kohti Venäjää.

Yle Tampere seuraa postipakettien kulkua reaaliajassa ja sitä, tulevatko kaikki lähetykset perille. Twitterissä testiä voi seurata #TomofRussia -tunnisteella.

Postin kulku Venäjällä hidasta

Ylen Moskovan kirjeenvaihtajan Marja Mannisen mukaan tavallinen posti kulkee Venäjän ja muun maailman välillä kuten myös Venäjän sisällä erittäin hitaasti.

Tom of Finland ei ehkä ole niin tunnettu Venäjällä kuin muualla maailmassa.

Marja Manninen

– Olen muun muassa saanut Moskovasta lähetettyjä uudenvuoden kortteja tänne asuntooni maaliskuussa. Joka tapauksessa on varauduttava useampaa viikkoon. Ja noilla postimerkeillä varustetut eivät ehkä tosiaan tule tänne ollenkaan, sanoo Ylen Moskovan kirjeenvaihtaja Marja Manninen.

– Toisaalta voi olla, ettei kukaan kiinnitä mitään huomiota koko postimerkkiin. Tom of Finland ei ehkä ole niin tunnettu Venäjällä kuin muualla maailmassa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti vuoden 2013 kesäkuussa lain, jonka mukaan on rangaistavaa välittää alaikäisille tietoa homoseksuaalisuudesta.

Lain tulkintaa säätelee tietoliikennettä, tietotekniikkaa ja tiedotusvälineitä valvova virasto Roskomnadzor. Virastossakin on myönnetty hankaluus määritellä tarkkoja kriteerejä, joilla seulotaan alaikäisille propagoinnin kieltävän lain tarkoittamia kuvia ja tekstejä. Lakia rikkoo mm. sisältö, jolla osoitetaan hyväksyntä vaihtoehtoisille perhesuhteille. Myös kuvat, joissa homoseksuaalisuus esitetään myönteisessä valossa, ovat vastoin lakia.

Suosittelemme sinulle