Hyppää sisältöön

Radio tekee graffitin – luvan kanssa

Maalipurkit helisevät Radio Perämeren tettiläisten Joonaksen ja Konstan käsissä. Nuoret miehet pääsevät tekemään elämänsä ensimmäiset graffitit Kemin puhtaaseen graffitiseinään. Seinä valmistui jo viime keväänä, mutta tähän asti seinään ei ollut tullut yhtään taideteosta.

Nuoret pojat maalaamassa graffiteja
Kuva: Minna Aula / Yle
Minna Aula

Kemin kaupungin katukuvasta puuttuvat graffitit vaikka kaupunki sai viime keväänä viimein valmiiksi pitkään suunnitellun graffitiseinän. Kulttuurikeskuksen takana olevan varastorakennuksen kaksi seinää on vuorattu maalausalustoiksi.

Uskontoja tai henkilöitä loukkaavia kuvia tai tekstejä ei saa laittaa.

Janne Aro

Sijainti ei ole keskeisin, mutta ainakin puitteet katutaiteelle ovat nyt olemassa.

– Sijainti voisi olla parempikin mutta kustannussyistä seinä päätettiin tehdä jo valmiiksi oleviin seiniin, miettii Kemin etsivänuorisotyöntekijä Janne Aro.

Seinä on harmaa ja puhdas vielä hetken. Radio Perämeren TET-harjoittelijat Joonas ja Konsta ravistelevat maalipurkit ja suihkauttavat seinälle ensimmäiset graffitit.

Aro neuvoo vierestä maalaustekniikkaa. Aloittelijoille sopivat myös sabluunoilla tehtävät graffitit.

Muuttuva taideteos

– Nuorisotoimi polkaisee graffitiseinän käytön liikkeelle parin viikon päästä. Ajatuksena on järjestää pieni kilpailu ja paikalle on tulossa joku graffititaitelija antamaan vinkkejä ja arvostelemaan tuotoksia, Aro paljastaa.

Graffitien teko on väkevä harrastuksen muoto.

Janne Aro

Seinä on käytössä ympärivuorokauden ja maalin kuivuttua vanhan kuvan päälle voi heti maalata. Yön aikana seinä voikin muuttua aivan toisen näköiseksi.

– Uskontoja tai henkilöitä loukkaavia kuvia tai tekstejä ei saa laittaa. Myös paikat pitää pysyä siistinä, Aro sanoo.

Teokset talteen

Kaupunki aikoo kuvata seinän teoksia ja koostaa niistä mahdollisesti kuvaesityksiä kaupungin nettisivuille, jolloin teokset säilyvät pidempään.

Nuoret pojat tekemässä graffiteja
Joonas (vas.) ja Konsta nauttivat luvallisesta seinän maalaamisesta. Kemin graffitiseinä sai ensimmäiset graffitit. Kuva: Minna Aula / Yle

– Graffitien teko on väkevä harrastuksen muoto. Tässä yhdistyvät uuden luominen ja yhdessä tekeminen, johon nykyään ei ole varmasti liikaa mahdollisuuksia, Aro sanoo.

Vaikka graffitiseinä on tällä hetkellä hieman syrjemmässä, on graffitiseinän olemassaolo Aron mielestä edistysaskel. Seinän pystytystä on viivyttänyt hallinnollisten seikkojen sekamelska.

– Sitä on mietitty, että kuka ottaa vastuu, kuka ostaa maalit ja ylläpitää seinää. Nyt kun nuorisotyö ottaa seinän haltuun, niin toivottavasti seinä saa pian uutta maalia pintaan, Aro hymyilee.

Suosittelemme sinulle