Hyppää sisältöön

Asiantuntija: Ebola tuskin saavuttaa Suomea

HYKS infektioklinikan ylilääkäri Asko Järvinen pitää Ebola -verenvuotokuumeen leviämistä Suomeen epätodennäköisenä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirillä on paras valmius mahdollisten Ebola-potilaiden hoitamiseen Suomessa. Kuva: Yle
Outi Koivu

Läntisessä Afrikassa leviävä Ebola-epidemia on kaikkien aikojen laajin, joten myös Suomi joutuu varautumaan mahdollisiin tartuntatapauksiin.

HYKS infektioklinikan ylilääkäri Asko Järvinen vakuuttaa silti, että Ebola tuskin saavuttaa Suomea.

– En pidä kovin todennäköisenä, että todellisia tautitapauksia tulisi Suomessa, Järvinen arvioi.

Tavallisen suomalaisen ei kannata Järvisen mielestä pelätä Ebola-tartuntaa.

– Meidän olosuhteissamme tämä tauti ei pysty aiheuttamaan samanlaista epidemiaketjua kuin Afrikassa. Muut riskit, kuten tuleva influenssa, ovat tavalliselle ihmiselle Ebolaa isompia riskejä.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Mika Salminen pitää Ebolan saapumista Suomeen erittäin epätodennäköisenä.

– Laajan leviämisen riski on häviävän pieni ellei olematon. Se ei tarkoita sitä, ettei meille voisi tulla yksittäisiä tapauksia. Se on mahdollista, niin kuin kaikissa EU-maissa.

Yli kymmenen vuotta varauduttu

Mika Salmisen mukaan THL on saanut jonkin verran yhteydenottoja oppilaitoksista, joissa opiskelee esimerkiksi nigerialaisia tutkinto-opiskelijoita. Hän muistuttaa, ettei Ebola ole levinnyt laajasti Nigeriaan.

– Siellä on yksi ainoa tapaus, joka on altistanut joukon ihmisiä, jotka ovat tiedossa ja seurannassa. Osa heistä on sairastunut, mutta sellaista laajaa väestöön leviämistä kuin näissä kolmessa muussa varsinaisessa epidemiamaassa, ei ole tapahtunut. Siksi se riski, että Suomeen tuleva opiskelija olisi altistunut tälle taudille, on häviävän pieni, Salminen toteaa.

Suomen varautumisastetta Ebolaan Salminen arvioi kohtuullisen hyväksi.

– ­Suomessa on varauduttu jo yli kymmenen vuotta tällaisiin verenvuotokuumeiden satunnaisten tapausten saapumisiin matkailun yhteydessä, joten sitä kokemusta kyllä on, Salminen sanoo.

Salmisen mukaan Suomi on nostanut valmiustasoaan vuosien varrella, sillä muun muassa maailmanterveysjärjestö WHO:n on antanut uusia suosituksia.

– On solmittu kansainvälisiä sopimuksia, joissa varaudutaan tällaisiin yllättäviin terveysuhkiin, ja sitä kautta Suomi ja myös monet muut EU-maat ovat parantaneet valmiuksiaan.

Juttupaketti Ebola-epidemiasta Ajankohtaisessa kakkosessa TV2 tiistaina klo 21

Suosittelemme sinulle