Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Tytöt ja pojat halutaan samoille liikuntatunneille Helsingissä

Muissa Pohjoismaissa ja monissa pienemmissä kunnissa yhteiset tunnit ovat jo arkipäivää. Valtuustoaloitteen yhteisistä liikuntatunneista tehneen Leo Straniuksen (vihr.) mielestä Helsinginkin olisi aika siirtyä nykyaikaan.

Pispan koulun oppilaita pelaamassa liikuntatunnilla koulun pihalla pesäpalloa.
Kuva: Mika Kanerva
Marika Ahonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin kouluihin halutaan yhteiset liikuntatunnit tytöille ja pojille. Asiasta on tehty valtuuustoaloite, jota kannattaa 44 valtuutettua.

Muissa Pohjoismaissa yhteiset liikuntatunnit ovat jo arkipäivää. Suomessakin pienillä paikkakunnilla tytöt ja pojat liikkuvat jo nyt yhdessä.

Erillisiä tyttöjen ja poikien liikuntatunteja on Suomessa perusteltu esimerkiksi fyysisillä, biologisilla ja sosiaalisilla eroilla.

Valtuustoaloitteen yhteisistä liikuntaunneista tehneen valtuutettu Leo Straniuksen (vihr.) mielestä sekaryhmät edistäisivät tasa-arvoa.

– Aikaisemmin meillä on tehty sukupuolista erottelua myös käsityötuntien ja teknisten töiden suhteen, että ehkä tämä erottelu on peräisin jostain tällaisesta, mutta uskoisin, että tämän aloitteen myötä saataisiin korjaus tilanteeseen Helsingissäkin.

Opettajille uusi asenne

Straniuksen mukaan yhteiset tunnit vaatisivat uudenlaista suunnittelua.

– Se tarjoaisi mahdollisuuden yksilöille tehdä juuri niitä asioita liikuntatunneilla sitä mitä kukin kokee mielekkääksi. Se tietenkin vaatisi liikuntatuntien suunnittelun muuttamista, mutta itse ajattelen, että tällainen sukupuoleen perustuva erottelu on vähän menneen talven lumia.

Muutos tekisi oppilaiden lisäksi myös opettajille hyvää, Stranius arvioi.

– Uskon, että suurin osa opettajista sopeutuu ja oppii tähän hyvin. Ei me Suomessa kuitenkaan mikään tasa-arvoajattelun perähikiä olla.

Yhteistunnit herättävät mielipiteitä puolesta ja vastaan, sen aloitteen tekijäkin on huomannut.

– Toki se voi olla herkkäkin paikka, jos on kokenut koululiikuntatunnit ahdistaviksi. Tämä on herkkä aihe ja muutos kannattaa tehdä harkiten ja yhteistyössä koulujen ja oppilaiden kanssa, jos sekatunteihin siirrytään.

Helsingin liikuntalautakunta käsittelee aloitetta torstaina. Ennakkoarvion mukaan lautakunta suhtautuu yhteisiin tunteihin myönteisesti.

Suosittelemme