Hyppää sisältöön

Nykänen, Litmanen ja Häkkinen heruttivat legendoja jo alokasvaiheessa

Melkein 20 vuotta Puolustusvoimien Urheilukoulun valmentajana toiminut sotilasmestari evp Pentti Musakka muistaa hellyydellä kasvattejaan. Litmanen oli pikkutarkka, Nykänen suurpiirteinen, Häkkinen viihtyi sotilaskodissa.

Matti Nykänen Puolustusvoimien Urheilukoulussa Hennalassa.
Kuva: Puolustusvoimat
Päivi Kuisma

Lahden Hennalan varuskunnan Hämeen Rykmentin Urheilukoulua ei enää ole, viimeinen varusmieserä kotiutui torstaina, mutta legendat urheilijatähdistä elävät.

Sotilasmestari evp Pentti Musakka muistaa urheillijatähden jos toisenkin persoonallisina alokkaina. 

Eniten hän on ollut tekemisissä jalkapalloilijoiden kanssa 1980-1990-luvuilla. Vasta valmistunut Lahden Suurhalli tarjosi valtakunnan parhaat harjoitusolosuhteet, ja se näkyi myös pelaajien menestyksessä. Palvelustaan suorittavista peräti viisi pelasi tuolloin Suomen A-maajoukkueessa ja melkein kaikki loput alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa

Musakka muistaa Jari Litmasen, joka oli varusmiehenä yhtä pedantti kuin pelaajanakin.

– Hän teki mitä käskettiin ja teki kaiken hyvin. Kersanttina Litti reserviin lähtikin. 

Jalkapalloilijat olivat piilottaneet Matin telttojen kuivatushuoneeseen

Pentti Musakka

Litmasta vietiin ympäri Eurooppaa näytille eri seuroihin niin että mies aivan uupui. Valittiinhan hänet Suomen vuoden jalkapalloilijaksi (1990) alokasaikana.

– Jari oli jossain vaiheessa todella väsynyt. ”Burn out”, kuten nykyään sanotaan. Hänet määrättiin parin viikon lomalle, että toipuisi reissun rasituksista, Musakka muistaa.  

Hyypiän taidot eivät vielä urheilukoulussa vakuuttaneet

Sami Hyypiästä Musakka muistaa sen, että vielä urheilukoulussakin jotkut ihmettelivät miten hänen taidoillaan voi tulla huippupelaajaksi, vaikka niin vain kävi.

Jalkapallomaalivahti Jussi Jääskeläinen oli alokasaikana hiukan laiskanperkainen.

– Hän oli sellainen että kun joukkuetreenien jälkeen patistelin häntä jatkamaan vielä hetken, Jässi valitti ”en mä jaksa” ja vaikka häntä kuinka painosti, että on pakko jaksaa, jos aikoo pelaajaksi tulla, hän vain vetosi jaksamattomuuteensa. Jussi Jääskeläisestä tuli yksi kaikkien aikojen kovimmista ammattilaistamme, jonka ura jatkuu edelleen, Musakka ylpeilee.

Hän teki mitä käskettiin ja teki kaiken hyvin. Kersanttina Litti reserviin lähtikin

Pentti Musakka

Muiden lajien edustajista Musakka mainitsee mm. jousiammunnan olympiavoittajan Moskovan kisoista vuodelta 1980, Tomi Poikolaisen.

– Tämä oli pirskatin hiljainen kaveri. Kun hän monen päivän mitalijuhlinnan jälkeen palasi palvelukseen, ei häntä päästetty yhtään sen helpommalla. Pidimme Hennalan pellolla taisteluharjoituksen. Oli satanut vettä ja alueella oli isoja lätäköitä. Poikolainen yritti heittäytyä ”maihin” niin, ettei kastuisi lätäkköön, Musakka muistelee.

Hän oli todennut ryhmänjohtajalle, että syöksykää niin kauan, että Poikolainenkin sukeltaa. Ja samalla Poikolainen sukelsi rähmälleen lätäkköön.

Jalkapalloiljat piilottivat Nykäsen

Valmentaja Musakka kertoo aina kunnioittaneensa mäkihyppääjä Matti Nykästä. Hän muistaa, kuinka moninkertainen olympiavoittaja ja maailmanmestari Nykänen oli palannut ensimmäiseltä iltavapaaltaan pienessä oluessa.

– Jalkapalloilijat olivat piilottaneet Matin telttojen kuivatushuoneeseen. Päivystävä upseeri oli etsinyt Mattia, mutta ei löytänyt. Pojat soittivat minulle ja kysyivät että mitä tehdään? Sanoin, että antakaa sen olla ja viekää aamulla ennen päivystävän upseerin käyntiä omaan sänkyynsä.

Mika Häkkinen Puolustusvoimien Urheilukoulun treeneissä.
Mika Häkkinen nähtiin Hennalassa vuosina 1988-1989. Kuva: Puolustusvoimat

Musakan aikana urheilukoulussa palveli myös tuleva kaksinkertainen F1-maailmanmestari Mika Häkkinen, joka siihen aikaan ajoi Musakan muistin mukaan formula 3000-sarjaa.

– Häkkinen oli näyttänyt yksikössä videon, jossa oli ajanut auton tuusan nuuskaksi ja vain kävellyt romusta ulos ihan kuin elokuvissa. Häkkinen oli sellainen, että kun muilla oli kiire lomille, Mikalla oli kiire Sotkuun. Mika Häkkinen osasi myös juhlia lomilla, mutta ei siitä sen enmpää. 

Jääkiekkoilija Jari Kurri ja melojaveljekset Mikko ja Olli Kolehmainen olivat kovia treenaamaan. Mikko oli olympiavoittaja Barcelonasta vuodelta 1992.

– Kovin harjoittelija oli jalkapalloilija Mika Lipponen, josta olisi voinut tulla vieläkin menestyneempi ammattilainen, jos olisi ollut oikeassa paikassa oikeaan aikaan, Musakka arvioi.

Naiset yllättivät sinnikkyydellään

Musakka vastusti naisten tuloa armeijaan vuonna 1995, mutta joutui pyörtämään mielipiteensä.

– Kun naiset sitten tulivat, he olivatkin tosi fiksuja ja päteviä. Siinä sai moni miespuolinen suorastaan hävetä heidän rinnallaan. Tarkoitus joillakin oli että, heitä kohdeltaisiin miehiä lempeämmän ensimmäisenä heräämisaamuna, mutta tähän en suostunut, vaan herätin heidät heti talon tavoille, Musakka muistelee. 

Urheilukoulun ja koko Hennalan varuskunnan lakkauttaminen herättää Musakassa ristiriitaisia tunteita. Hänen mielestään Hennala oli poliittinen pelinappula.

– Jos meillä olisi ollut päijäthämäläinen ministeri, olisi lakkautettavien varuskuntien lista saattanut olla toisenlainen. Urheilukoulun muutto takaisin Santahaminaan saattaa toki olla toiminnan kannalta hyväkin asia. Yhteistyö eri lajiliittojen kanssa on tiiviimpää ja helpompaa, Musakka kuittaa.

Suosittelemme sinulle