Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Asiantuntija: Laturia voi pitää surutta pistorasiassa koko ajan

Laturia voi huoletta pitää halutessaan jatkuvasti pistorasiassa. Silloinkin kun sillä ei ladata. Tukesin asiantuntijan mukaan turvallisuusriskiä ei ole, ja laturin sähkönkulutus lepotilassa on hyvin vähäistä.

Puhelin latauksessa.
Kuva: Yle
Tapio Pukkila
Avaa Yle-sovelluksessa

Nykyään kodeissa on monia kännyköitä, läppäreitä ja tabletteja. Niitä pitää myös aina välillä ladata. Turvallisuusasiantuntija antaa siunauksen sille, että laturia voi pitää pistorasiassa myös silloin, kun se ei lataa.

– Hieman sähköä siinä menee, mutta se ei ole mikään turvallisuusriski. Merkkituotteiden laturit ovat laadukkaita ja niitä voi pitää jatkuvasti pistorasiassa, ellei valmistaja ole sitä erikseen kieltänyt, sanoo turvallisuusinsinööri Seppo Niemi Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista.

Ukonilman aikaan laturi pitää irrottaa

Laturit voivat usein olla kotona hukassa. Moni onkin päätynyt helpottamaan laturin etsintää pitämällä sitä tietyssä pistorasiassa.

Merkkituotteiden laturit ovat laadukkaita ja niitä voi pitää jatkuvasti pistorasiassa ellei valmistaja ole sitä erikseen kieltänyt.

turvallisuusinsinööri Seppo Niemi, Tukes

– Ei siitä tosiaan ole haittaa, ellei ole ukonilma tulossa. Silloin se kannattaa irrottaa rikkoontumisvaaran vuoksi.

Välillä laturit tuntuvat varsin kuumilta. Tässäkään ei ole mitään hälyttävää.

– Normaalissa toiminnassa etenkin vanhemmat laturit lämpenevät, kun ne lataavat. Tyhjäkäyntivirta on sen sijaan säädetty niin pieneksi,  että silloin itsessään niiden ei pitäisi lämmetä.

Turvallisuusinsinööri Niemen mukaan ainoastaan, jos laturi lämpenee huomattavasti silloin kun se ei lataa, voi epäillä jotakin hämärää.

Keittiössä pätevät samat johto-ohjeet

Samat pistorasiaohjeet pätevät myös esimerkiksi keittiön pienkoneisiin. Normaalisti kahvinkeittimen johtoa voi pitää jatkuvasti kiinni pistorasiassa, ellei sitä erikseen ole laitteen käyttöohjeissa kielletty.

– Ensimmäiseksi kannattaa lukea käyttöohje. Jos valmistaja on ohjeistanut ottamaan johdon irti, sitä kannattaa noudattaa. 

Leivänpaahdin voi mennä päälle, jos lemmikki huitaisee sitä tassulla.

turvallisuusinsinööri Seppo Niemi, Tukes

Jos kotona on pöydälle kipuavia lemmikkieläimiä, voi varotoimena olla hyvä ottaa laitteen johto pois pistorasiasta silloin, kun sitä ei käytetä.

– Leivänpaahdin voi mennä päälle, jos lemmikki huitaisee sitä tassulla, kuvailee turvallisuusinsinööri Seppo Niemi teoreettisen esimerkin.

Suosittelemme