Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Miljoonat pikkulinnut kadonneet Suomesta – taustalla ehkä ilmastonmuutos

Suomen yleisimmän lintulajin, pajulinnun, kanta hupeni lähes kolmanneksella vuosina 2001–2012. Noin kolmen miljoonan linnun katoamisen syystä ei ole tarkkaa tietoa. Yhtenä syynä pajulintukannan taantumiselle on pidetty ilmastonmuutosta.

Pajulintu paistattelee päivää männynoksalla.
Pajulintuja on Suomessa noin kahdeksan miljoonaa paria. Kuva: Sakari Sipilä
Anna Takala
Avaa Yle-sovelluksessa

Vielä parikymmentä vuotta sitten pajulintu oli selvästi Suomen yleisin lintu. Nyt se uhkaa menettää ykkösijansa peipolle.

Syynä on pajulintukannan nopea hupeneminen. Vuosina 2001–2012 kanta taantui lähes kolmanneksen, 11 miljoonasta parista 8 miljoonaan pariin.

Sama ilmiö on havaittu myös Ruotsissa. Ruotsin yleisradioyhtiö SVT kertoi tällä viikolla, että Pohjois-Ruotsissa pajulintukanta on puolittunut vuodesta 2005.

Syynä ehkä muutokset talvehtimisolosuhteissa

Tarkkaa syytä kannan hupenemiselle ei tiedetä. Pajulinnulle sopivan elinympäristön, nuoren lehtimetsän, määrä ei ole Suomessa vähentynyt.

– Tänä kesänä pajulintujen pesinnät sujuivat huonosti, ja nuoria pajulintuja oli loppukesästä vähän liikkeellä. Se ei kuitenkaan selitä pitkän aikavälin muutosta, sanoo BirdLife Suomen vs. toiminnanjohtaja Jan Södersved.

Todennäköisesti syyt pajulintujen kadolle löytyvätkin sen talvehtimispaikoista ja muuttomatkan varrelta. Esimerkiksi  ilmastonmuutos lisää aavikoitumista ja pidentää Saharan yli lentävien lintujen muuttomatkaa.

– Joidenkin lajien kohdalla vaikuttaa se, että maata on otettu tehokäyttöön enemmän, jolloin niiden levähdys- ja talvehtimismahdollisuudet ovat heikentyneet. Toisten lajien kohdalla taas aavikoituminen pidentää muuttomatkaa ja lintuja kuolee enemmän matkalle, Södersved sanoo.

Peltosirkun kanta romahti parissakymmenessä vuodessa

Pajulintu ei ole ainut lintu, jolle on käynyt vuosien saatossa huonosti. Peltosirkun kanta on huvennut vuodesta 1990 yli 95 prosentilla.

– Peltosirkkua pyydystetään gourmet-ruoaksi Ranskassa, vaikka pyytäminen on EU:n myötä kielletty. Vähenemisen kaikkia syitä ei kuitenkaan tunneta tarkasti, Södersved kertoo.

12.9. klo 17:52 Juttuun korjattu, että pajulintukanta on kahdeksan miljoonaa lintuparia, ei lintua. Lisäksi peipponen on korjattu peipoksi.

SVT:n uutinen pajulintukannan hupenemisesta Ruotsissa

Suosittelemme