Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Taideyliopiston rehtorin mielipiteet eivät innosta Perussuomalainen-lehden päätoimittajaa

Taideyliopiston rehtorin Tiina Rosenbergin eilinen haastattelu Yle Uutisissa herätti vilkasta keskustelua puolesta ja vastaan. Perussuomalainen-lehden päätoimittaja Matias Turkkila tyrmää Rosenbergin väittämiä.

Matias Turkkila.
Perussuomalainen-lehden päätoimittaja Matias Turkkila. Kuva: Yle
Jussi Mankkinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tiina Rosenberg toivoo uudessa Arvot mekin ansaitsemme-kirjassaan Suomeen avoimempaa yhteiskunnallista keskustelua ja enemmän maahanmuuttajia. Rosenbergin mielestä esimerkiksi Ruotsista tuli mielenkiintoinen maa siinä vaiheessa, kun sinne tuli 1,5 miljoonaa maahanmuuttajaa. Matias Turkkila löytää asiasta negatiivisiakin puolia.

- Ruotsissa ei ole keskusteltu lainkaan maahanmuuton pimeistä puolista. Vaikeasta aiheesta on kansallisen konsensuksen hengessä vaiettu täysin, vaikka maahanmuuton ongelmat ovat ilmiselviä kaalimaan aidalla istuville variksillekin. Yleensä niin reippaasti diskuteeraavat ruotsalaiset maksavatkin nyt vaitiolonsa hintaa poliittisena rauhattomuutena. Kaupan päälle mellakoita, poliitikkojen pahoinpitelyjä ja Kreikan tapaan ihka aito natsipuolue,  Matias Turkkila toteaa.

- Rosenberg johtaa Taideyliopistoa, johon otettiin viime vuonna sisään noin uutta 320 opiskelijaa. Hakijoita oli yli neljätuhatta, eli yli kymmenkertainen määrä. Yliopistolla on rajallinen budjetti, johon se ei voi itse juurikaan vaikuttaa. Yliopisto on opiskelijoidensa kanssa samankaltaisen ongelman äärellä kuin suomalainen yhteiskunta maahanmuuttajiensa kanssa: kehen satsataan, kuka pääsee sisälle? Kaikkia halukkaita ei voida ottaa koska opettajien tai koulun resurssit eivät yksinkertaisesti riitä, Turkkila jatkaa.

Kuka on suomalainen?

Rosenberg toivoo myös keskustelua siitä, kuka on suomalainen. "Silloin kun kansalla tarkoitetaan pelkästään suomenkielistä, valkoihoista, heteroseksuaalista naista tai miestä, silloin lähestymme fasismia",  Rosenberg lataa. Tätäkään ei Turkkila ole valmis allekirjoittamaan.

Tiina Rosenberg.
Tiina Rosenberg. Kuva: Yle

- Ei suomalaisuudessa ole kysymys ihonväristä, vaan ajattelutavasta ja arvopohjasta. Uskon vilpittömästi, että maailmasta tulisi parempi paikka, jos maailman ihmisille annosteltaisiin ripaus sellaista suoraselkäistä ja itseään korostamatonta suomalaisuutta, jota olen kanssaihmisistäni löytänyt.

- Enkä muista koskaan törmänneeni kehenkään, joka olisi ollut suomalaisuudestaan mustasukkainen. Suomalaisuuden puolestapuhujathan nimenomaan toivovat, että maahanmuuttajat omaksuisivat suomalaisia ajattelu- ja käytöstapoja. Monikulttuurisuuden kannattajat näyttävät puolestaan ajattelevan, että muualta tulleet ovat lähtökohtaisesti erilaisia, ja että erilaisina näiden pitää jatkossakin pysyä, Matias Turkkila sanoo.

Puuttuvia keskustelunaiheita

Tiina Rosenbergin mukaan hänen tullessaan  Suomeen suomalaisesta mediasta ja julkisesta mediasta puuttuivat maailmanlaajuiset keskustelunaiheet.  Hänestä oli myös häkellyttävää kohdata "ylikorostunut kansallinen identiteetti."

- Ihmiset tapaavat keskustella siitä, mikä on heille itselleen merkityksellistä. On epäselvää, mitkä aiheet Rosenbergin mielestä Suomesta puuttuvat, mutta hänellä on täysi vapaus nostaa esille mitä tahansa mielenkiintoisina pitämiään aiheita. Saman oikeuden pidätän itselläni, Turkkila summaa.

Yle Uutiset 11.09.: Taideyliopiston rehtori kysyy: Kuka saa olla suomalainen?

Suosittelemme