Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Näin eri hallitukset ovat kasvattaneet Suomen budjettia ja velkaa

Suomen valtion velka kasvaa tänä vuonna lähes 100 miljardiin euroon. Nykyisen taantuman aikana valtio on velkaantunut lähes samaa tahtia kuin 90-luvun laman aikana. Vuodesta 1990 valtion budjetti on yli kaksinkertaistunut.

Grafiikkaa.
Kuva: Rea Lemström / Yle Uutisgrafiikka
Johan Jaakkola
Avaa Yle-sovelluksessa

1990-luvun alussa Esko Ahon hallituksen aikaan Suomeen iski ennennäkemättömän raju lama. Valtion tulot romahtivat ja varat eivät enää riittäneet menojen kattamiseen. Suomi alkoi velkaantua nopeasti.

Valtion budjetti kasvoi selvästi vielä 90-luvun ensimmäisinä vuosina, mutta laman runteleman maan hallitus päätti myös leikata kuluja ja uudistaa rakenteita. Budjetti ei 90-luvun puolivälissä enää paisunut. Esimerkiksi vuonna 1997 Lipposen ensimmäisen hallituksen  aikaan valtion budjetti oli lähes samalla tasolla kuin laman alkuaikana vuonna 1992.

2000-luvulle tultaessa Suomessa oli eletty jo jonkin aikaa vahvempia taloudellisia vuosia ja samalla myös valtion budjetti alkoi kasvaa, kun laman varjo näytti jo väistyneen.

Nokian ihmeen vanavedessä 2000-luvulla valtion budjetti alkoi pikkuhiljaa pullistua Lipposen toisen hallituksen ja Vanhasen ensimmäisen hallituksen aikana – muutaman miljardin per vuosi.

Samaan aikaan kansantalous oli niin hyvässä kunnossa, että valtion velkaa pystyttiin hieman vähentämään.

Viime vuodet velkaantumista

2000-luvun loppupuolella maailmanlaajuinen finanssikriisi iski myös Suomeen ja Vanhasen toisen hallituksen aikana valtio kasvatti velanottoaan rajusti.

Samalla myös budjetti alkoi jälleen paisua. Seitsemän viime vuoden aikana valtion budjetti on kasvanut noin 15 miljardia euroa.

Nyt valtiolla on velkaa lähes 100 miljardia euroa. Vuonna 1990 velkaa oli alle 10 miljardia. Samaan aikaan valtion budjetti on yli kaksinkertaistunut eli kasvanut 24 miljardista noin 54 miljardiin.

Suosittelemme sinulle