Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Oletko joutunut Venäjän trolliarmeijan kohteeksi – kerro kokemuksistasi

Yle Uutiset kerää yleisöltä tietoa verkossa häiriköivistä Venäjä-trolleista. Kerro kokemuksesi, koostamme niistä artikkelin.

Grafiikkaa
Kuva: Yle Uutisgrafikka / Pekka Sipilä
Jessikka Aro
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäjän trolliarmeija eli nimettömät verkkohäiriköt levittävät propagandaa ja terrorisoivat keskusteluja nettifoorumeilla sekä sosiaalisessa mediassa. Trollit levittävät Kremlin viestejä Venäjän toimista Ukrainassa esimerkiksi Twitterissä ja Facebookissa sekä pyrkivät muokkaamaan mielipiteitä.

Viestien tulva on loputon: brittilehti The Guardian on kertonut saaneensa kymmeniä tuhansia trolliviestejä Ukrainan sodasta kertovien verkkojuttujensa yhteyteen. Suomessa Venäjä-trollien kohteeksi ovat viime aikoina joutuneet muiden muassa kyberturva-asiantuntija Jarno Limnéll ja puolustusministeri Carl Haglund(r).

Venäjän valtion osuudesta trollailuun ei ole todisteita, mutta verkkohäiriköiden viestien sisältö tukee Venäjän informaatioagendaa, sanoo Puolustusvoimien tutkija Saara Jantunen.

Valeprofiilien suojiin piiloutuvat "Putin-trollit" nimittelevät keskustelijoita, vääristelevät tietoja ja kehuvat ylitsepursuavasti Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia ja tämän johtajuutta. Asiantuntijoiden mukaan verkkopropagandalta voi suojautua suhtautumalla tietoihin kriittisesti.

Yle Uutiset kerää kokemuksia Venäjä-mielisen trollaamisen kohteeksi joutuneilta. **Kerro meille, millaisen verkkohäiriköinnin kohteeksi olet joutunut **sekä millaisessa tilanteessa se on tapahtunut.

Kerro myös, miten olet ratkaissut tilanteen: oletko vastannut trolleille, pyrkinyt torjumaan heidän lähestymisensä tai tehnyt jotain muuta? Halutessasi voit mainita, **ovatko trollaavat kommentit vaikuttaneet näkemyksiisi Ukrainan sodasta **tai Venäjän pyrkimyksistä?

Koostamme kokemuksista artikkelin. Voit kommentoida aihetta Twitterissä aihetunnisteella #venäjätrolli. Tarkoitus ei ole nimitellä yksittäisiä trolleja, vaan keskustella ilmiöstä laajemmin.

Tiedonkeruu on päättynyt. Kiitos vastauksista.

Suosittelemme