Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Putinin ex-neuvonantaja: "Venäjä sotii Ukrainaa vastaan – suunniteltu 11 vuotta"

Venäjän presidentin entisen talouspoliittisen avustajan Andrei Illarionovin mukaan Ukrainan konflikti on Venäjän sotajohdon pitkäaikainen suunnitelma. Kommenteista uutisoi virolainen sanomalehti Postimees.

Andrei Illarionov
Andrei Illarionov kuvattuna viime toukokuussa turvallisuuskonferensissa Slovakiassa. Kuva: Josef Jakubco / EPA
Jessikka Aro
Avaa Yle-sovelluksessa

Ukrainan konfliktissa on kyse Venäjän sotajohdon pitkäaikaisesta suunnitelmasta, sanoo Venäjän presidentin Vladimir Putinin entinen neuvonantaja Andrei Illarionov virolaisen Postimees-sanomalehden mukaan.

– Sitä on suunniteltu vähintään 11 vuotta, eikä sitä voi pysäyttää, sanoi Illarionov lauantaina Latvian Riiassa järjestetyssä turvallisuuskonferenssissa.

Illarionovin mukaan ei pitäisi puhua "Ukrainan kriisistä". Sen sijaan kyse on Venäjän presidentin Vladimir Putinin sodasta Ukrainaa vastaan, ja siksi sitä pitää myös kutsua.

– Jos joku puhuu Ukrainan kriisistä, pelaa Putinille kortit käteen. Olemme koko ajan kuulleet, ettei Ukrainan kriisiin ole sotilaallista ratkaisua. Itse asiassa Ukrainan ja Venäjän sotaan ei ole ei-sotilaallista ratkaisua, hän sanoi.

Illarionovin mukaan Venäjän ruokahalu on koko ajan kasvanut.

– Ensin ajateltiin, että Georgian Etelä-Ossetian ja Abhasian luovuttaminen riittää. Sitten ajateltiin, että Krimin luovuttaminen riittää. Mutta ei – ruokahalu kasvaa.

EU:n Venäjää vastaan asettamat pakotteet ovat Illarionovin mukaan vitsi.

Illarionov työskentelee nykyisin vanhempana tutkijana yhdysvaltalaisessa Cato-instituutissa. Huhtikuussa Illarionov sanoi ruotsalaisessa Svenska Dagbladetissa Putinin saattavan haluta suojata etupiiriään, johon myös Suomi kuuluu. Putinin talouspoliittisena neuvonantajana hän työskenteli 2000–2005.

Suosittelemme