Hyppää sisältöön

Yle yt-neuvotteluihin – tavoitteena säästöt ja toiminnan uudistuminen

Yle aloittaa yt-neuvottelut, joiden piiriin kuuluu kolmannes yhtiön työntekijöistä. Yhtiö karsii kustannuksia, koska ensi vuonna Yle-vero ei nouse. Samalla yhtiö pyrkii vastaamaan entistä paremmin yleisön toiveisiin.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Janne Mällinen

Yle aloittaa toimintatapojensa uudistuksen ja alkaa kehittää uudenlaiseen mediakäyttöön soveltuvia sisältöjä ja palveluita. Samaan aikaan yhtiön täytyy karsia kustannuksiaan, koska ensi vuonna Yle-vero ei nouse. Tästä syntyy noin 10 miljoonan euron vaje yhtiön budjettiin.

– Meidän tulomme eivät Yle-veron jäädytyksen takia ensi vuodelle kasva, vaikka kustannukset niin tekevät. Tästä syntyy noin 10 miljoonan euron aukko, joka täytyy paikata. Meidän täytyy muuttaa kustannusrakennetta niin, että se näkyy säästöinä jo ensi vuonna. Mutta se ei riitä, sanoo Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen.

Mediankäytön muutos on odotettua nopeampi

Suomalaisten mediankäyttö muuttuu nopeasti. Mediasisältöjen käyttö kasvaa käytännössä vain verkossa, mutta Ylen toimintatavat ja resurssit palvelevat ensi sijassa niin sanottua perinteistä mediatyötä eli televisiota ja radiota.

Ylen toimitusjohtajan, Lauri Kivisen, mukaan suomalaisten mediankäytön muutoksen nopeus on yllättänyt kaikki.

– Mediamaailman kansainvälinen ja suomalainen muutos on edennyt odotettuakin nopeammin myös suurten yleisöjen osalta. Meidän tavoitteemme on varmistaa suomalaisille uudistuva, vahva ja rohkea Yle, toteaa Kivinen.

Tänään ilmoitettujen yt-neuvottelujen piiriin kuuluu kolmannes yhtiön työntekijöistä, eli noin 1 000 työntekijää. Ylen arvion mukaan suunniteltu uudistaminen saattaa johtaa neuvottelujen päätyttyä noin 185 vakituisen työsuhteen irtisanomiseen. Yt-neuvottelut kestävät marraskuulle.

– Tietysti tällaisissa muutoksissa on se uhka, että syntyy tarjontaan lommoja. Ihan varmasti joku ohjelma loppuu tai muuttaa muotoaan tai sen esittäminen harvenee tai lähetyspaikka siirtyy esimerkiksi nettiin. Tällaisia havaintoja yleisö saattaa muutoksista jatkossa tehdä, Kivinen summaa.

Tavoitteena on kerralla tehdä riittävän suuret säästöt niin, että yhtiön talous pysyy tasapainossa useiden vuosien tähtäimellä.

Pääluottamusmies: Ylessä on viime vuodet säästetty koko ajan

Ylen ohjelmatyöntekijöiden pääluottamusmies Pike Epstein pitää Ylen yt-ilmoitusta rajuna, koska neuvotteluissa tulee olemaan mukana kolmasosa koko henkilöstöstä ja 185 tehtävää loppuu. Se tarkoittaa yhtä monen henkilön irtisanomista.

– Minä olen laskenut, että se 10 miljoonaa euroa, mikä jää ensi vuonna indeksikorotuksesta saamatta, se ollaan suoraan vähentämässä henkilöstöstä, Epstein sanoo.

Tilanteen ja päätösten rajuus yllätti myös pääluottamusmiehen. Yt:t koskevat kaikkia yksiköitä.

– Tämä on ensimmäinen iso yt-neuvottelu minun aikanani. Olen kohta ollut neljä vuotta pääluottamusmiehenä. Toki näitä on ollut 2000-luvun alkupuolella paljon. Yleisradio on yt-neuvotteluiden luvattu yhtiö. Mitäpä muuta me olemme täällä viime vuosina tehneet kuin säästäneet, Epstein kysyy.

Journalistiliiton puheenjohtaja Arto Niemisen mukaan alalla ei ole käyty tämän isompia yt:itä ainakaan tällä vuosituhannella.

Eduskuntaryhmät jäädyttivät indeksin keväällä

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat päättivät viime keväänä Yle-indeksin jäädytyksestä.

Päätöksen takana oli kokoomuksen tuolloisen eduskuntaryhmän puheenjohtajan, Petteri Orvon, mukaan vaikea taloustilanne, jossa kaikkien on tingittävä.

Orpo lupaili kuitenkin keväällä, että vuodelle 2015 tehdystä indeksikorotuksen jäädytyksestä ei tule tapaa leikata Ylen rahoitusta, vaan päätös oli poikkeuksellinen tässä taloudellisessa tilanteessa.

Eduskuntapuolueet sopivat Yle-verosta vuoden 2011 lopulla. Vanha tv-lupamaksu siirtyi historiaan viime vuonna.

Verosta sovittaessa eduskuntapuolueet sopivat yksimielisesti, että veron tasoa tarkistettaisiin vuosittain vuotuisen kustannustason nousua vastaavaksi.

Ylen liikevaihto oli viime vuonna 466,9 miljoonaa euroa. Yhtiössä on 3 194 vakituista työntekijää, henkilöstökulut haukkaavat yli puolet yhtiön kuluista.

Suosittelemme sinulle