Muutaman vuoden tauon jälkeen kahdelle kainuulaissääkselle on laitettu satelliittiseurattava lähetinreppu hartioille. Satelliittilähetin asennettiin isä Jaskalle sekä tytär Onervalle, joka on tämän kesän poikanen.
– Täytyy toivoa, että Jaska ja Onerva pääsevät perille asti Afrikkaan, mihin sitten menevätkään talvehtimaan, biologi Vesa Hyyryläinen kertoo.
Jaskan nimi tulee Hyyryläisen mukaan inhimillisen tapauksen seurauksena.
– Kun lintu pyydystettiin elo-syyskuussa, niin huomasin, että tämähän on tuttu. Kun tarkastin tiedostoista, niin löytyi kuvakin, että minä olin rengastanut tämän linnun pesäpoikasena Jaakon päivänä kolme vuotta sitten kuhmolaisella sääksenpesällä. Se on tavattoman hieno hetki itselle, kun ymmärtää, että nyt on sama lintu tässä uudelleen käsittelyssä aikuisena. Se sai nimensä siis Jaakon päivän mukaan.
Sääksi viettää kaksi ensimmäistä vuottaan Afrikassa kuten Jaskakin, joka palasi tänä vuonna takaisin Suomeen ja Kainuuseen pesimään ensimmäistä kertaa. Takaisin etelän lämpöön Jaska aloitti muuttonsa 13. syyskuuta Hyrynsalmella sijainneelta pesältä. Sääksi on matkannut jopa 450 kilometriä päivässä aina Latviaan saakka kalastelemaan.
Pyydystämisessä haasteita
Sääksitytär Onerva aloitti oman muuttomatkansa jo 4. syyskuuta. Sääkselle ominaisesti se lähti matkaan yksin. Linnun pyydystäminen ja lähettimien asentaminen koitui tänä vuonna hieman ongelmalliseksi, sillä lintua ei päästy pyydystämään alkuperäisen suunnitelman mukaan, ennen kuin se ehtii lähteä lentämään.
– Tilaamamme lähettimet tulivat 2,5 viikkoa myöhässä. Poikanen ehtikin lentää ja siinä meni sitten sormi suuhun, että miten saa ison lentävän linnun kiinni.
Lähettimet on asennettava erittäin huolellisesti, ettei linnun elämä vaikeudu millään tavalla.
Vesa Hyyryläinen
– Minä sitten kehitin pyydysmenetelmän. Sovelsin vähän vanhaa tietoa, miten isoja petolintuja on pyydystetty houkuttelemalla niitä saaliin kanssa. Houkuttelin siialla lintua pesälle syömään, ja se sitten jäi kiinni.
Aikuisen linnun pyydystämiselle on omat menetelmänsä.
– Ne otetaan kiinni niin sanotulla petoverkolla. Verkossa on erikoiskuminauhat päissä. Lintu houkutellaan vihollisen avulla, minä käytän Oulun yliopiston täytettyä maakotkaa, jonka asetan näkyville. Sääksi hyökkää kotkan kimppuun ja lentää suoraan verkkoon.
– Kun lintu on verkossa, pitää se tulla ripein askelin irrottamaan, Hyyryläinen sanoo.
Lintua pitää joskus odotella pitkäänkin. Hyyryläinen kertoo odottaneensa lähestulkoon kahdeksan tuntia linnun tuloa vaimonsa kanssa.
– Pikkuisen kärsivällisyyttä se vaatii.
Seurannalla saadaan arvokasta tietoa
Jaska ja Onerva ovat järjestyksessään toinen ja kolmas sääksi Kainuussa, joille satelliittilähettimet on asennettu. Ensimmäinen lähetin asennettiin jokunen vuosi sitten Eikka-sääkselle, jonka muuttomatka päättyi Ukrainaan,missä se ammuttiin.
Linnun selkään asennettava muutaman sokeripalan kokoinen, alle 30 grammaa painava lähetin kiinnistetään teflonnauhoilla, joita saa ainoastaan Britanniasta.
– Lähettimet on asennettava erittäin huolellisesti, ettei linnun elämä vaikeudu millään tavalla. Se vaatii asiantuntemusta ja kokemusta, mutta ongelmaa ei ole, kun tietää mitä tekee, biologi Vesa Hyyryläinen kertoo.
Seuraaja jää joskus uutispimentoon
Muuttomatkalle jo lähteneiden Jaskan ja Onervan taipaleesta tulee tuoretta tietoa puolen tunnin välein. Onervasta viimeinen paikannus on Äänisen eteläpuolelta viime keskiviikolta. Vesa Hyyryläinen ei kuitenkaan ole vielä huolissaan.
– Pahin skenaario on, että se on menehtynyt. Mutta ihan yhtä mahdollista on se, että lintu on jonkinlaisella katvealueella, mistä signaali ei kulje. Aikaisemminkin aikuisten kohdalla on voinut olla kaksikin kuukautta hiljaista, minkä jälkeen lähetin yhtäkkiä jostain päin maailmaa lähettää taas signaalia.
Jo nyt lintujen eriävistä muuttoreiteistä on saatu arvokasta tietoa.
– Seurannalla saamme todella tärkeää tietoa lintujen muuttoreiteistä. Tässä tapauksessa erityisen mielenkiintoista on se, että aiemmin ei ole laitettu saman pesän aikuiselle ja poikaselle lähetintä. Nyt voimme verrata isän ja tyttären lentoreittiä, Hyyryläinen huomauttaa.